23η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας 2005
Ελληνική συμμετοχή: Νίκος Αλεξίου, Λίζη Καλλιγά
23rd Biennale of Alexandria 2005
Greek Participation
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-87354-6-0
1η έκδ., Ελληνική, Νέα, Αγγλικά
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Νέα
€ 15.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 18 εκ, 507 γρ, 140 σελ.
Περιγραφή

Ο δίγλωσσος κατάλογος της 23ης Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, αποτελεί συνέκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού και των Κύβος Εκδόσεις Τέχνης. Στόχος για τον κατάλογό αυτό υπήρξε η άρτια παρουσίαση των έργων των δύο καλλιτεχνών και η δημιουργία μίας έκδοσης που μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου αρχείου για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.


Ο Νίκος Αλεξίου και η Λίζη Καλλιγά, εικαστικοί διαφορετικής γενιάς, ιδιαίτερα καταξιωμένοι στον χώρο της τέχνης, επελέγησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού για να αποτελέσουν την Εθνική Συμμετοχή της 23ης Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1/12/05-28/02/06) την επιμέλεια της οποίας ανέλαβε η ιστορικός τέχνης Χριστίνα Πετρηνού. Για τη διοργάνωση, υπό τον τίτλο Διαφάνεια του Σύμπαντος-Μαγεία της Μεσογείου, οι δύο καλλιτέχνες εκθέτουν μαζί για πρώτη φορά. Αν και οι δουλειές τους δεν φαίνονται να συμπίπτουν, εν τούτοις έχουν ένα κοινό στοιχείο: επεξεργάζονται και ενσωματώνουν στα έργα τους το άυλο φως ως ύλη.
Η Λίζη Καλλιγά τιμήθηκε για τη σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών της Κολυμβητές με την ανώτερη διάκριση της Μπιενάλε, το Χρυσό Φάρο Αλεξανδρείας, μετά από κρίση της διεθνούς επιτροπής. Η Καλλιγά παρατηρεί και φωτογραφίζει στην παραλία του Αγίου Νικολάου στις Σπέτσες τους "ανώνυμους κολυμβητές" στο πρωινό καλοκαιρινό τους μπάνιο στη θάλασσα.
Ο Νίκος Αλεξίου συμπύκνωσε σε μία εγκατάσταση έργα που αφορούν το σύνολο της δουλειάς του, δημιουργώντας ένα είδος αναδρομικής έκθεσης, υπό τον τίτλο Angel Rolling Up The Heavens (2005).