Χωρίς ιππείς
Η μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.), 2500 χρόνια
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8094-61-1
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 29.13 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
17 x 24 εκ., 220 σελ.
Περιγραφή

Το παρόν μελέτημα επιχειρεί να αναπλάσει τις συνθήκες και τα περιστατικά της μάχης του Μαραθώνα, με οδηγό τον Ηρόδοτο, αλλά και τα σημαντικότερα μελετήματα μεταγενέστερων ιστορικών. Επιδίωξή μας ήταν να δώσουμε μια όσο το δυνατόν σφαιρικότερη εικόνα του ελληνικού αλλά και του περσικού κόσμου κατά την αρχαϊκή περίοδο, παρουσιάζοντας τα ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά και στρατιωτικά χαρακτηριστικά εκάστου. Η πραγμάτευση της μάχης γίνεται κυρίως από τη στρατιωτική σκοπιά και εστιάζει σε ζητήματα που δεν εξετάζονται πάντα από τις τυπικές ιστορικές μελέτες. Πέραν τούτων, όμως, αναφερόμαστε και στο μυθικό υπόβαθρο που απέκτησε η μάχη του Μαραθώνα, τόσο για τους αρχαίους Έλληνες όσο και για τους νεώτερους Ευρωπαίους. [. . .] (Από την έκδοση)

ΨΗΦΙΣΜΑ
Τιμώντας την επέτειο των 2500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα.Επειδή το 490 π.Χ., Αθηναίοι πολεμιστές κατέβαλαν τους ξένους εισβολείς και, ενάντια σε συντριπτικά μικρές πιθανότητες, νίκησαν σε μία από τις σημαντικότερες μάχες της ανθρώπινης ιστορίας. Επειδή η Αθηναϊκή νίκη συνέβαλε να συνεχιστεί η ανάπτυξη μιας νέας μορφής κυβέρνησης που ονομάστηκε `Δημοκρατία`. Ως εκ τούτου.
Ψηφίζεται: Η Βουλή των Αντιπροσώπων, συμμετέχει μαζί με την Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσινγκτον, τους πολίτες του Χόπκιντον της Μασσαχουσέτης, τους πολίτες του Μαραθώνα της Ελλάδος και τις εκατοντάδες χιλιάδες δρομείς που παίρνουν μέρος σε Μαραθώνιους στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον εορτασμό των 2500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα στην Ελλάδα, μία από τις σημαντικότερες μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Χρονολόγιο
Πρόλογος
Εισαγωγή
1. Ο ελληνικός κόσμος στις αρχές του 5ου αι. π.Χ.
2. 'Βασιλεύς των τεσσάρων μερών της γης': η αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών
3. '...ρύσασθαι Ίωνας εκ δουλοσύνης...': Η Ιωνική επανάσταση
4. Η κορύφωση της περσικής επεκτατικής πολιτικής: Η εκστρατεία του 490 π.Χ. και η μάχη του Μαραθώνα
Επιλεγόμενα
Επίμετρο
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00