Χανιώτικη μουσική παράδοση
Όργανα και καλλιτέχνες
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-89006-5-3
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
22 x 22 εκ, 347 γρ, 82 σελ.
Περιγραφή

Λαϊκός πολιτισμός είναι το σύνολο των πνευματικών, ηθικών, αισθητικών και υλικών αξιών που παράγονται και χρησιμοποιούνται απ` τον ίδιο το λαό. [...]
Μια ιδιαίτερη έκφραση του λαϊκού παραδοσιακού πολιτισμού μας είναι και η τοπική μουσική, ο χορός και το τραγούδι.
Αυτές ακριβώς τις συνιστώσες θέλησε να προβάλει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων με τη φετινή έκθεση και την έκδοση του παρόντος βιβλίου με τίτλο "Χανιώτικη μουσική παράδοση : Όργανα και καλλιτέχνες".
Και όσον αφορά μεν το πρώτο σκέλος, προσπαθήσαμε να καταγράψουμε και να παρουσιάσουμε, περιληπτικά, τα περισσότερα όργανα με τα οποία παιζόταν η ντόπια μουσική από παλιά, αλλά και τα όργανα που μπήκαν τις τελαυταίες δεκαετίες στις κρητικές ορχήστρες. Εγχείρημα σχετικά εύκολο.
Μεγάλη δυσκολία και αρκετά διλήμματα αντιμετωπίσαμε όμως όσον αφορά τους καλλιτέχνες. Ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν λίγος. Ο χώρος τη έκθεσης μικρός. Και οι σπουδαίοι χανιώτες καλλιτέχνες (οργανοπαίκτες, συνθέτες, χορευτές, τραγουδιστές), πολλές δεκάδες. [...]
Έτσι λοιπόν στις επόμενες σελίδες, εκτός από τα 24 όργανα με τα οποία παίζεται η κρητική μουσική, παραθέτουμε τα πορτρέτα και τα μικροβιογραφικά 41 χανιωτών καλλιτεχνών οι οποίοι επιλέχθηκαν (ενδεικτικά και αντιπροσωπευτικά ανά είδος) από τον συγγραφέα.

Δημήτρης Νικολακάκης