Ύδρα
Κυκλοφορεί
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 22 εκ., 240 γρ., 48 σελ.
Περιγραφή

Η ένταξη στο πρόγραμμα των φετινών πολιτιστικών παρεμβάσεων του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας της έκθεσης ζωγραφικής του συμπατριώτη μας Αλέξανδρου Κριεζή, αποτελεί για μας εκτός από μεγάλη χαρά και μια σημαντική διοργάνωση "επιστροφής" του δημιουργού στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο Αλέξανδρος Κριεζής, καταξιωμένος Αρχιτέκτονας και Ζωγράφος που ζει και δραστηριοποιείται στο Παρίσι, γόνος της γνωστής υδραίικης οικογένειας και γιος της επίσης εξαίρετης δημιουργού Τίτας Κριεζή, με το ζωγραφικό ιδιαίτερα έργο του που αποπνέει Ύδρα, ακολουθεί τις τεθλασμένες μιας εικαστικής ανίχνευσης που φαίνεται να ωριμάζει μαζί με τη ζωή, τη γνώση, την καλλιτεχνική κατάρτιση, τον διαρκή καλλιτεχνικό του προβληματισμό.

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον το έργο του σε όλες τις μέχρι τώρα παρουσιάσεις του: με την ίδια πάντα αδαπάνητη αισθητική ευαισθησία, την ίδια ειλικρίνεια και εντιμότητα, τον ίδιο οίστρο ψυχής και ενστίκτου αλλά και τις ίδιες αμφιβολίες, τις αγωνίες, τους δισταγμούς, βλέπω τον Αλέξανδρο να μετουσιώνει ζωγραφικά τα απλά καθημερινά του βιώματα σε μια εξαιρετικά εκφραστική τέχνη. Δυνατό του σημείο είναι αναμφίβολα η τοπιογραφία. Τα δυνατά του χρώματα, η πρόσμιξη τους με το φως, οι θάλασσες, τα αρχιτεκτονήματα, το φυσικό τοπίο, όλα, συνθέτουν έναν ύμνο στη μνήμη. Όλα θυμίζουν ένα τοπίο που έχει πατρίδα . Και η πατρίδα δεν είναι άλλη από την Ύδρα στην οποία ο Αλέξανδρος Κριεζής επιστρέφει πάντα με αυτό το ολοφάνερο συναίσθημα της νοσταλγίας και του νόστου.

Το σύνολο του έργου του δεν αποτελεί παρά μια ακόμη αυταπόδεικτη μαρτυρία για τη δύναμη της μνήμης να τρέφει την έμπνευση και να μεταπλάθεται γόνιμα από τη δημιουργική φαντασία ενός αληθινού καλλιτέχνη.

(από τον πρόλογο της Ντίνας Αδαμοπούλου, Αρχειονόμου-Ιστορικόυ, Προϊσταμένης ΓΑΚ / Ι.Α.Μ. Ύδρας)


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:25