Του κύκλου τα γυρίσματα
Ο Ερωτόκριτος σε ηλεκτρονική ανάλυση: Εισαγωγή
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-320-028-4
Ερμής, Αθήνα, 2000
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 26.51 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 448 σελ.
τ. 1
Περιγραφή

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι ο πρώτος τόμος του τετράτομου έργου «Του κύκλου τα γυρίσματα: Ο Ερωτόκριτος σε ηλεκτρονική ανάλυση».
Ο πρώτος αυτός τόμος περιέχει λεξιλογικούς πίνακες (συχνότητας λέξεων, ριμάριο κ.ά.) βασισμένους στην -κατά τον επιμελητή της, καθηγητή Στυλιανό Αλεξίου- πιο ενημερωμένη έκδοση της κρητικής αναγεννησιακής μυθιστορίας, και την εισαγωγή στο όλο έργο.
Οι τρεις άλλοι τόμοι (Β` - Δ`), που κυκλοφόρησαν πριν από τον τόμο Α`, περιέχουν το συμφραστικό πίνακα λέξεων (Keyword - in - context concordance) του Ερωτόκριτου, δηλαδή αλφαβητικό πίνακα όλων των λέξεων του κειμένου μαζί με τα συμφραζόμενα που περιβάλλουν την κάθε λέξη στο εκάστοτε χωρίο.
Αποτέλεσμα της μακροχρόνιας συνεργασίας των δύο συντακτών του, πανεπιστημιακών καθηγητών νεοελληνιστών Ντίας Φιλιππίδου και David Holton, το τετράτομο έργο αποτελεί μια νέα προσέγγιση στη φιλολογική ανάλυση με τεχνολογικά μέσα. Αποσκοπεί στο να χρησιμεύσει και ως εργαλείο έρευνας για τους ειδικούς τους κλάδου, φιλολόγους και γλωσσολόγους, αλλά και ως δίαυλος ανανεωμένης γνωριμίας για τον κάθε αναγνώστη με το λογοτεχνικό αριστούργημα της κρητικής αναγέννησης.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00