Το πορτραίτο του κ. Ου. Χ.
The Portrait of Mr. W. H. (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-303-114-7
Στοχαστής, Αθήνα, 2001
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 10.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 117 σελ.
Περιγραφή

`Κάθε μέρα μου φαινόταν ότι ανακάλυπτα κάτι καινούργιο και ο Ουίλι Χιουζ έγινε για μένα ένα είδος πνευματικής παρουσίας, μια διαρκώς κυριαρχούσα προσωπικότητα. Μπορούσα σχεδόν να φανταστώ πως τον έβλεπα να στέκεται στην σκιά της κάμαρας μου, τόσο καλά όσο ο Σαίξπηρ τον είχε σχεδιάσει, με τα χρυσαφένια μαλλιά του με την τρυφερή λουλουδένια του χάρη, τα ονειροπόλα βαθουλωτά του μάτια, τα ντελικάτα ευκίνητα μέλη του και τα κρινόλευκα χέρια του. Το όνομα του με γοήτευε. Ουίλυ Χιουζ! Ουίλυ Χιουζ! Πόσο μουσικά αντηχούσε! Ναι ποιος άλλος παρά αυτός, μπορούσε να είναι η αφέντρα και κυρά τον πάθους του Σαίξπηρ, ο άρχων του ερωτά του, με τον οποίο συνδεόταν με σχέση υποτέλειας, η λεπτεπίλεπτη ευνοούμενη της απόλαυσης, το ρόδο τον κόσμου ολόκληρου, ο προάγγελος της άνοιξης στολισμένος με την περήφανη στολή της νιότης, το γοητευτικό αγόρι, που ήταν γλυκιά μουσική για τ` αφτιά και που η ομορφιά του ήταν η ίδια η αμφίεση της καρδιάς τον Σαίξπηρ, όπως ήταν και ο άξονας της δραματικής του δύναμης;`

Το Πορτραίτο του κ. Ου. Χ. στημένο αριστοτεχνικά κι έχοντας στην δομή του και στοιχεία, θα μπορούσε να πει κανείς αστυνομικής ιστορίας, συνδυάζει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του συγγραφέα, με το ευφάνταστο και παρατηρητικό πνεύμα του και δικαιώνει τους ισχυρισμούς των συγχρόνων του, που ισχυρίστηκαν ότι οι λαμπρότερες σελίδες του, δεν ήταν παρά αμυδρές ανταύγειες του ίδιου του του εαυτού.
Εδώ ο Όσκαρ Ουάιλντ κάνει μιαν έξυπνη και χαριτωμένη απόπειρα να αποδείξει - ταυτίσει μέσω των ηρώων του, την ύπαρξη του Ουίλυ Χιουζ, ενός νεαρού ηθοποιού της εποχής του Σαίξπηρ χάριν του οποίου γράφτηκαν τα περίφημα ερωτικά Σονέτα του μεγάλου δραματουργού.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα ακόμα άριστο δείγμα της διαχρονικής γοητείας της γραφής του Ουάιλντ καθώς και της θαυμάσιας γλώσσας του και συμπληρώνει στην λογοτεχνική σειρά του `Στοχαστή` τα ήδη κυκλοφορούντα, Ο κήπος με τις ροδιές, Το έγκλημα του Λόρδου Άρθουρ Σάβιλ, Το μοντέλο εκατομμυριούχος, Η Ψυχή του Ανθρώπου στον Σοσιαλισμό και Η παρακμή του ψεύδους.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:20