Το ξίφος του Ισλάμ στα Βαλκάνια
Η μουσουλμανική λαίλαπα αντιμέτωπη με το τείχος της χριστιανοσύνης
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-9408-50-9
Περισκόπιο, Αθήνα, 11/2011
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 8.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 28 εκ., 384 γρ., 106 σελ.
Περιγραφή

Οι τελευταίες δεκαετίες του 14ου, όπως επίσης και ο 15ος αιώνας, υπήρξαν αποφασιστικοί σταθμοί για την οθωμανική επέκταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η επέκταση αυτή σφραγίστηκε με την κατάκτηση των υπολειμμάτων της πάλαι ποτέ κραταιάς Βυζαντινής αυτοκρατορίας, καθώς και της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βλαχίας. Παρά την εντυπωσιακή ισχύ, όμως, του οθωμανικού σουλτανάτου και την αδυναμία δημιουργίας ενός κοινού μετώπου εναντίον του, τα έθνη της Χερσονήσου του Αίμου-παλαιότερα και νεώτερα- δεν αποδείχθηκαν εύκολη λεία και αντέταξαν λυσσαλέα αντίσταση.

Στο εξαιρετικό αυτό βιβλίο της σειράς θα παρακολουθήσουμε τις απεγνωσμένες προσπάθειες των ηρωικών Χριστιανών ηγεμόνων και πολεμάρχων να αναχαιτίσουν την οθωμανική λαίλαπα.

Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο θρυλικός Κωνσταντίνος Παλαιολόγος θα πολεμήσει και θα συναντήσει τον θάνατο στις επάλξεις των τειχών της Βασιλεύουσας. Ο ορμητικός "λευκός ιππότης" Ιωάννης Ουνιάδης θα αποτελέσει την ελπίδα της χριστιανοσύνης για την απόκρουση των "απίστων". Ο αήττητος Σκεντέρμπεης θα εξολοθρεύσει όσες τουρκικές στρατιές εστάλησαν εναντίον του, ενώ το άκουσμα και μόνο του ονόματος του Βλάντ Τσέπες, του διαβόητου "Δράκουλα", θα σκορπίσει στους Τούρκους εισβολείς τον τρόμο.

Τελικά η συντριπτική υπεροχή των τουρκικών στρατιών, κυρίως όμως τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα των βαλκανικών κρατιδίων αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια για τους Χριστιανούς ηγέτες.

Η ημισέληνος θα έριχνε βαριά τη σκιά της στην πολύπαθη περιοχή για τους επόμενους τέσσερις αιώνες. Οι ηρωικές μάχες των Βαλκάνιων πολεμιστών, όμως, δεν λησμονήθηκαν ποτέ. Περιβλήθηκαν με τη γοητευτική αχλύ του θρύλου και ενέπνευσαν τους βαλκανικούς λαούς στους νέους αγώνες τους για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1. Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ
2. ΜΕ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ
3. Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ
4. Ο ΜΟΥΡΑΤ Β’ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
5. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
6. Η «ΑΡΑΧΝΗ» ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΗΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-09-01 13:12:14