Το Κάστρο της Νάξου και οι εκκλησίες του
Ένας διαχρονικά ενεργός μεσαιωνικός οικισμός
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-464-165-9
Μίλητος, Αθήνα, 7/2010
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 30.14 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Δερματόδετο
24 x 24 εκ, 1,177 γρ, 212 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο το οποίο εμπλουτίζεται από 13 χρησιμότατους πίνακες στοιχείων, παρουσιάζει τη Νάξο διαχρονικά από την αρχαία Καλλίπολη μέχρι τη σημερινή Χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στο Μεσαιωνικό Φράγκικο Κάστρο, τους οικισμούς του και τα μνημεία του.

Ο συγγραφέας, ναξιακής άλλωστε καταγωγής από πατέρα, γνωστός για την πολιτική του ιστορία, εξιστορεί λιτά τις μεταβυζαντινές εκκλησίες της Χώρας Νάξου, οι οποίες με πλούσια κινητή εικονογραφία, κοσμούν το Κάστρο, το Μπούργκος και τις νεώτερες συνοικίες της Χώρας. Ναούς, καθολικούς και ορθόδοξους, οι οποίοι είναι ταυτισμένοι με την εκπαιδευτική και πολιτιστική εξέλιξη της μεταβυζαντινής Νάξου. Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης εξάλλου και με το περυσινό του βιβλίο με τον τίτλο "Βυζαντινό Πάρκο Τραγαίας - Ένας θρησκευτικός νησιωτικός Μυστράς στην Κεντρική Νάξο" μας είχε εισαγάγει στον εκπληκτικό κόσμο της βυζαντινής Νάξου, με τις 200 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες του νησιού από τις οποίες οι 140 είναι τοιχογραφημένες με εικόνες του 6ου έως 13ου αιώνα, τριάντα δε εξ΄ αυτών μεταξύ των οποίων και η Παναγία η Δροσιανή (6ος αι.) βρίσκονται στο πάλαι ποτέ κεντρικό και παραγωγικό τμήμα του νησιού.

Το βιβλίο εμπεριέχει επίσης σύντομες αναφορές στη Βενετία και το Δουκάτο του Αιγαίου, στη Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία, για να σταθεί ιδιαίτερα στο Κάστρο, το οποίο ολόρθο δεσπόζει της Χώρας, της πρωτεύουσας της Νάξου. Ένα Κάστρο, όπως παρατηρεί και ο συγγραφέας, από τα ελάχιστα της χώρας, το οποίο από την ίδρυσή του, λίγο μετά το 1207 παραμένει σήμερα συνεχώς κατοικημένο.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΤΣΕΛΙΚΑΣ)
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η ΝΑΞΟΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ 'ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ' ΣΤΗΝ 'ΧΩΡΑ'
Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΥΚΑΤΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ
ΠΙΝΑΚΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ