Το καλοκαίρι δίχως άντρες
Μυθιστόρημα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-16-4433-2
Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 7/2012
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 14.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 349 γρ., 262 σελ.
Περιγραφή

Στα καλά καθούμενα, ο από τριακονταετίας σύζυγός σου σου ζητάει να κάνετε μια ανάπαυλα στον γάμο σας, για να απολαύσει το πάθος του για μια νεαρή Γαλλίδα. Τι κάνεις εσύ:
α) Υποθέτεις ότι είναι μια περαστική περιπέτεια και πας με τα νερά του;
β) Δηλώνεις έξαλλη τη διάλυση του γάμου σας;
γ) Καταρρέεις;
δ) Αποσύρεσαι σ` ένα ασφαλές καταφύγιο και ανασυντάσσεις τις δυνάμεις σου;

Η Μία Φρέντρικσεν καταρρέει στην αρχή, μετά μετακομίζει για το καλοκαίρι σε μια μικρή πόλη της Μινεσότα όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Εκεί μαίνεται κι αφρίζει, και θρηνεί για την κακοτυχία της ως παρατημένη σύζυγος. Σταδιακά όμως, παρασύρεται από τη ζωή των ανθρώπων γύρω της: τη μητέρα της και τις φιλενάδες της, μια παρέα από δυναμικές χήρες· τη νεαρή γειτόνισσά της που έχει δύο μικρά παιδιά κι έναν φωνακλά, εριστικό σύζυγο· και τις διαβολικές έφηβες στις οποίες κάνει ένα σεμινάριο ποίησης.

Προκλητικό, καυστικό και εξαιρετικά ευφυές, το "Καλοκαίρι δίχως άντρες" είναι μια απολαυστική ολοζώντανη ιστορία που μιλάει για τις γυναίκες και τα κορίτσια, τον έρωτα και τον γάμο, και τον πανάρχαιο πόλεμο ανάμεσα στα φύλα.

Μια ματιά στο βιογραφικό της Χούστβεντ είναι ικανό να επιβεβαιώσει την υποψία, που αποκομίζει ο αναγνώστης από το μυθιστόρημα, πως η Μία αποτελεί το άλτερ έγκο της συγγραφέως. Ο τόπος καταγωγής, η ηλικία, το σκανδιναβικό επίθετο της Μία, οι σπουδές και τα ενδιαφέροντα, η κόρη που είναι ηθοποιός. Η βασική διαφορά βρίσκεται στο σύζυγο καθώς η Χούστβεντ είναι παντρεμένη με το γνωστό συγγραφέα Πωλ Ώστερ ενώ η Μία με ένα νευροεπιστήμονα. Εκεί συναντάται ακόμη μια θεμελιώδης διαφορά του ζευγαριού, πέραν της βασικής που είναι το φύλο, η διάκριση ψυχής και σώματος, η επιστημονική λογική απέναντι στο συναίσθημα.


Η Χούστβεντ χωρίζει τις γυναίκες του μυθιστορήματός της σε τέσσερις κατηγορίες με βάση την ηλικία. Οι έφηβες επίδοξες ποιήτριες, η κόρη της πρωταγωνίστριας και η νεαρή γειτόνισσά της, η Μία της έκτης δεκαετίας και τέλος η μητέρα της με τις φίλες της.


Το θέμα δε χαίρει πρωτοτυπίας, είναι τεράστιος, άλλωστε, ο όγκος των σελίδων που έχουν αφιερωθεί στο χωρισμό. Το στοιχείο εκείνο που κάνει ιδιαίτερο το βιβλίο αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα η συγγραφέας. Αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, δράση εγκεφαλική και εξωτερική. Παράθεση πλήθους αναφορών που περιλαμβάνουν όχι μόνο τη λογοτεχνία και την ποίηση αλλά και την ψυχολογία, τη φιλοσοφία, την ηθική, ακόμα και τη βιολογία και τη φυσική. Αποτέλεσμα πολυεπίπεδο που όμως δεν παραμερίζει τα μυθιστορηματικά πρωτεία, η ιστορία είναι πάνω απ’όλα.

Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-11-30 10:48:37