Το ερωτικό φαινόμενο
Έξι στοχασμοί
Le Phénoméne érotique : Six méditations (τίτλος πρωτοτύπου)
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-435-206-7
Πόλις, Αθήνα, 10/2008
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 22.32 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 537 γρ., 426 σελ.
Περιγραφή

Μιλάμε συχνά για τον έρωτα, για την αγάπη, αλλά τις περισσότερες φορές δεν έχουμε σχεδόν τίποτα να πούμε όταν αναρωτιόμαστε τι εννοούμε άραγε όταν λέμε "σ` αγαπώ". Δεν είναι καθόλου εύκολο να απαντήσουμε σε μια απλή ερώτηση: τι είναι ο έρωτας;
Ο καθηγητής φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια Σορβόννης και Σικάγου Jean-Luc Marion αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση ισορροπώντας μεταξύ των άκρων: δεν πέφτει στην παγίδα ούτε ενός άκρατου ρομαντισμού, που μετατρέπει την αγάπη σ’ έναν ανόητο συναισθηματισμό χωρίς όρια, ούτε της εμπορευματοποίησης του έρωτα, που προσδίδει στον έρωτα ανταλλακτική αξία. Αντίθετα, τοποθετεί τον έρωτα στην πιο κεντρική και θεμελιώδη θέση τού είναι: ο έρωτας, υποστηρίζει, προηγείται της λογικής, καθώς είμαστε πρώτα απ` όλα όντα που αγαπούν και ύστερα όντα που σκέπτονται.
Ας ξυπνήσουμε λοιπόν τον Λόγο από τον ερωτικό του ύπνο και ας κοιτάξουμε, στον ορίζοντα της λογικής, την αγάπη.

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από μια σειρά πρωτότυπων φιλοσοφικών στοχασμών για τον έρωτα, το σώμα και τον έρωτα στη φιλοσοφία, για το ψεύδος, το μίσος, τη ζήλια, την ερωτική επιθυμία, τον πόθο, την ικανοποίηση, τη φιλία, τον Θεό. Κάθε πρόταση αυτού του κειμένου μαρτυρεί, με τρυφερότητα και διαύγεια, την οξυδέρκεια και το βάθος της σκέψης ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους φιλοσόφους. Χωρίς αγάπη, όλα μοιάζουν μάταια· μα, με αγάπη, ακόμα και τα απίστευτα γίνονται πιθανά.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2022-09-15 09:40:51