Το δικαίωμα στην επιστημονική έρευνα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-562-149-0
Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 7/2013
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 48.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
416 σελ.
Περιγραφή

Η παρούσα μονογραφία εστιάζει στο δικαίωμα στην επιστημονική έρευνα. Η συγγραφέας αναλύοντας τη διαμόρφωση του δικαιώματος στην επιστημονική έρευνα πυροδοτεί τις πιο επίκαιρες προβληματικές της εποχής μας, επειδή αγγίζει βασικά υπαρξιακά ερωτήματα που σχετίζονται με την ίδια την υπόσταση του ανθρώπου, όπως στο παράδειγμα της ανθρώπινης κλωνοποίησης. Η επιστημονική έρευνα δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον μόνο εξαιτίας των σύγχρονων εξελίξεων, αλλά και επειδή επιτρέπει την κατανόηση της υλικής πραγματικότητας από τον άνθρωπο·
Η μελέτη παρουσιάζει και αναλύει το νομοθετικό πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας που θεμελιώνεται στο άρθρο 16 παρ. 1 του ελληνικού Συντάγματος, το οποίο διέπει την διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα. Επικεντρώνεται κυρίως στο χώρο των βιοτεχνολογιών, όπου οι ρυθμίσεις είναι πρόσφατες και γνωστές λόγω των προβληματισμών με τις οποίες συνδέονται (π.χ. ευγονική, κλωνοποίηση). Μαζί με την παρουσίαση του ελληνικού δικαίου παρατίθενται σποραδικά, αλλά σε καίρια σημεία, παραδείγματα της γαλλικής νομοθεσίας και νομολογίας.
[...] Η μελέτη συνεισφέρει σημαντικά στην καταγραφή και την ανάλυση του θεωρητικού, κυρίως όμως του θεσμικού πλαισίου του δικαιώματος στην επιστημονική έρευνα και επιχειρεί μια αποτίμηση και αξιολόγηση του επιπέδου κατοχύρωσης και υλοποίησής του στο ελληνικό δίκαιο [...] συμβάλλει επίσης στον εντοπισμό και στην ανάδειξη των διαφόρων ρυθμίσεων με τις οποίες η Πολιτεία έχει κατοχυρώσει τη συμμετοχή της στη διαδικασία διεξαγωγής της έρευνας, όπως η κρατική χρηματοδότηση, η θέσπιση εθνικών στόχων στην έρευνα, η συμμετοχή σε εγκεκριμένα διεθνή προγράμματα κλπ.), καθώς και στον έλεγχο της διεξαγόμενης έρευνας, μέσω των φορέων εποπτείας, του αρμοδίου υπουργείου και της ΓΓΕΤ.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το λεγόμενο ατομικό δικαίωμα στην επιστημονική έρευνα διαφοροποιείται έναντι των υπολοίπων ατομικών δικαιωμάτων και υποστηρίζει ότι αυτό πρέπει να αναλύεται όχι μόνον ως ατομικό δικαίωμα, αλλά ως θεσμός, προσεγγίζοντας το θέμα της με σημαντικές νέες σκέψεις και επιχειρήματα. Από άποψη μεθοδολογική, η μελέτη διαθέτει μια λογική και συστηματική δομή, ενώ διαθέτει επίσης πλούσια ελληνική και γαλλική βιβλιογραφία. Τέλος, επισημαίνεται ότι στη σημερινή έκδοση αντιμετωπίζεται και το εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα της μετανάστευσης επιστημόνων από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την επίδρασή του στην επιστημονική έρευνα.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Η διαμόρφωση του δικαιώματος στην επιστημονική έρευνα
Τμήμα 1
Η νομική εξέλιξη του δικαιώματος στην επιστημονική έρευνα
Κεφάλαιο 1
Η γένεση της επιστημονικής αναζήτησης και τα χαρακτηριστικά της έρευνας ως νομικά προστατευόμενο αγαθό
Κεφάλαιο 2
Η νομική ανάλυση του δικαιώματος στην έρευνα
Τμήμα 2
Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο του δικαιώματος στην έρευνα
Κεφάλαιο 1
Τα όρια που τίθενται δια του δεσμευτικού κανόνα δικαίου
Κεφάλαιο 2
Η επινόηση και η διάπλαση των ηθικών ορίων
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η υλοποίηση του δικαιώματος στην έρευνα
Τμήμα 1
Οι θεσμοί επιστημονικής έρευνας
Κεφάλαιο 1
Οι θεσμοί και τα ερευνητικά ιδρύματα του ελληνικού δικαίου
Κεφάλαιο 2
Οι θεσμοί και τα ερευνητικά ιδρύματα του ευρωπαϊκού χώρου
Τμήμα 2
Η χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας
Κεφάλαιο 1
Οι μορφές χρηματοδότησης που κατοχυρώνει το ελληνικό δίκαιο
Κεφάλαιο 2
Η ιδιωτικοποίηση (patrimonialisation) της επιστημονικής πληροφορίας και της έρευνας
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Η συμβολή των ρυθμίσεων του ελληνικού δικαίου στην εγχώρια κυρίως επιστημονική έρευνα
Κεφάλαιο 1
Αξιολόγηση του νομικού πλαισίου της επιστημονικής έρευνας στο ελληνικό δίκαιο
Κεφάλαιο 2
Προτάσεις βελτίωσης και προσαρμογής των υφισταμένων διατάξεων

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-04-03 12:19:56