Το διεθνές δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών
Σύνοψη νομολογίας 1980-2000
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-15-0516-9
Σάκκουλας Αντ. Ν., Αθήνα, 2001
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 29.77 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 290 σελ.
τ. 2
Περιγραφή

Η έκδοση αυτή περιέχει τη συνοπτική παρουσίαση της νομολογίας του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών από το 1980 έως το τέλος του 2000.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που άγονται στο Δικαστήριο. Από το 1980 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 60 περίπου νέες υποθέσεις, εκ των οποίων εκκρεμούν 24. Αυτό αποδεικνύει ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Κρατών, μετά από τη δραματική υποαπασχόληση στην οποία είχε βυθιστεί τη δεκαετία του ΄70, εξ αιτίας κυρίως της πολιτικής συγκυρίας του ψυχρού πολέμου και των συντηρητικών θέσεων που είχε υιοθετήσει στις υποθέσεις σχετικά με το αποικιακό και ρατσιστικό καθεστώς στη Νοτιοδυτική Αφρική.
Το Διεθνές Δικαστήριο ασχολείται τα τελευταία χρόνια με θέματα ιδιαίτερης σημασίας για την ομαλή και ειρηνική διαβίωση των μελών της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτά που αναφέρονται στο διπλωματικό δίκαιο, στην οριοθέτηση ηπειρωτικών εδαφών και θαλασσίων ζωνών, στην προστασία των πολιτών ενός κράτους στο εξωτερικό, στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών, στη χρήση των πυρηνικών όπλων και στη χρήση βίας ως μέτρο επέμβασης με αφορμή την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη γενοκτονία, στη μόλυνση του περιβάλλοντος κ.ά. Επί πλέον, οι νομικές πτυχές διεθνών κρίσεων που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη βρίσκονται σήμερα υπό την κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπως ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία και η ένοπλη επέμβαση ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.