Το διαπόραμα και η τεχνική του
Εξαντλημένο
Αναζητώ GL, Αθήνα, 2004
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 25.36 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 457 γρ, 160 σελ.
Περιγραφή

Μια οπτικοακουστική προβολή - slide show (διαπόραμα, πολυθέαμα κ.λπ.) είναι το αποτέλεσμα του παντρέματος δύο τεχνών, του κινηματογράφου και της φωτογραφίας. Κινηματογράφος δεν είναι γιατί λείπει το μετείκασμα. Φωτογραφία δεν είναι γιατί οι εικόνες παύουν να είναι αυτόνομα έργα, εξαρτώνται από την προηγούμενη και την επόμενή τους.
Παρότι τα διαποράματα χρησιμοποιούνται ευρέως στην πληροφόρηση, στην εκπαίδευση, στην καλλιτεχνική έκφραση, παρότι το μάθημα της θεωρίας και τεχνικής διαποράματος διδάσκεται στο ΤΕΙ φωτογραφίας, στα ΙΕΚ φωτογραφίας και σε πληθώρα άλλων σχολών, η σχετική βιβλιογραφία είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Η ανυπαρξία αυτή όμως και το γεγονός ότι όλες τις φορές που έγινε το σχετικό μάθημα, στα δημόσια ΙΕΚ της Αττικής την περίοδο 2000-2003, πάντα χρησιμοποιούνταν οι "εμβρυακές" σημειώσεις-προπομπός του βιβλίου (οι οποίες επαινέθηκαν επανειλημμένως από τους μαθητές και τους καθηγητές, που τις χρησιμοποίησαν), υπαγόρεψαν την αναγκαιότητα έκδοσης του παρόντος βιβλίου. Ενός βιβλίου που θα παρουσιάζει και θα αναλύει όλα τα συστατικά που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία διαποραμάτων όπως και την αλληλεπίδρασή τους στην πορεία της δημιουργίας του έργου μέχρι και την παρουσίασή του. Ενός βιβλίου που θα αναφέρεται όχι μόνο στη "παραδοσιακή/αναλογική" τεχνολογία πάνω στην οποία ανδρώθηκε η τεχνική των διαποραμάτων αλλά θα παρουσιάζεται και η ψηφιακή τεχνολογία που ήδη έχει αρχίσει να εκτοπίζει το φιλμ και τα συστήματα lap dissolve και νομοτελειακά θα κυριαρχήσει στο κοντινό μέλλον.