Το γκάρντεν πάρτι
The Garden Party (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7793-69-0
Σμίλη, Αθήνα, 11/2006
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 14.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 401 γρ, 268 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Γεννημένη στο Ουέλλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας, η Κάθρην Μάνσφηλντ κατάφερε στη διάρκεια της σύντομης ζωής της (1888-1923) να γράψει διηγήματα που η αρτιότητα, η ευστοχία και η ομορφιά τους θα συγκρίνονταν με εκείνων του Τσέχοφ.
Αυτό που ξεδιπλώνεται, ανασύρεται στην επιφάνεια και εντέλει αποκαλύπτεται είναι το μεδούλι της ζωής, όπως απερίφραστη και ξαφνική εμφανίζεται στα μάτια του ανθρώπου με οξυμμένη ευαισθησία: αδιάντροπη, περίπλοκη, αποφασιστικά απλή.
Η συλλογή διηγημάτων της (τρίτη κατά σειρά) `Το Γκάρντεν πάρτι` είναι έργο ωριμότητας. Δεκαπέντε διηγήματα που τυπώθηκαν το 1922, ένα χρόνο προτού πεθάνει η Μάνσφηλντ στο Φονταινεμπλώ της Γαλλίας. Στο πρώτο μια μέρα που ξημερώνει υπέροχη, στο τελευταίο μια νύχτα που πέφτει ζοφερή. Ανάμεσα τους, όλα: το φαφούτικο χαμόγελο ενός μωρού, το άρωμα της λεβάντας, η μοναξιά, ο φόβος του θανάτου, μια παλιά πιατέλα με νεροκάρδαμα λουσμένα στον ήλιο, η ένταση και η ποικιλία της στιγμής, η διαπεραίωση της οδύνης σε συμφιλιωτικό αίσθημα, η ευτυχία του να είσαι ζωντανός. Τα χαρακτηριστικά της ποίησης: οικονομία, φρεσκάδα, αιφνιδιασμός.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΡΙΑΣ
ΣΤΟΝ ΚΟΡΦΟ
ΤΟ ΓΚΑΡΝΤΕΝ ΠΑΡΤΙ
ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ
ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ
Η ΝΕΑΡΗ ΚΟΠΕΛΑ
Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΠΑΡΚΕΡ
MARRIAGE A LA MODE
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΜΠΡΙΛ
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΣ ΧΟΡΟΣ
ΜΑΘΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΡΓΙΑ
ΜΙΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Η ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Αποσπάσματα από το Ημερολόγιο και την Αλληλογραφία, της Κάθρην Μάνσφηλντ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ της Κάθρην Μάνσφηλντ