Το αγρίμι της Κρήτης
Capra aegagrus cretica
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-91609-2-6
2η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 25.36 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 581 γρ, 264 σελ.
Περιγραφή

Η νέα έκδοση αυτού του βιβλίου ουσιαστικά αποτελεί ένα καινούργιο βιβλίο αφού έχουν προστεθεί τόσα πολλά στοιχεία, καθώς και κείμενα από αναφορές άλλων στο αντικείμενο και επίσης πολλές φωτογραφίες.
Από τότε που έγραψα το βιβλίο για το Αγρίμι της Κρήτης δε σταμάτησα να ερευνώ για κάθε τι που το αφορά, σε βιβλία, παραστάσεις, δημοσιεύσεις και προφορικές ιστορίες.
Σήμερα η κατάσταση προστασίας του είναι οπωσδήποτε καλύτερη, αλλά δε σταμάτησε το κυνήγι του, καλοκαίρι και χειμώνα στους γύρω από τον Εθνικό Δρυμό χώρους. Άλλωστε το μαρτυρούν και το πλήθος των τροπαίων που αντικρίζουμε αναρτημένα στις διάφορες ταβέρνες κ.λπ., σημεία της υπαίθρου, αλλά πολλές φορές και της πόλης.
Σήμερα ο επισκέπτης της Σαμαριάς, ιδίως αν διανυκτερεύσει στον ομώνυμο οικισμό, θα έχει τη χαρά να δει αγρίμια που έχουν πλέον ξεθαρέψει και πλησιάζουν στα σπίτια του οικισμού ή και αλλού.
Είναι φυσικά δύσκολο να εποπτεύεται μια τεράστια περιοχή με φοβερά γκρεμνά και κακοτοπιές, αλλά απομένει στη συνείδηση κάθε κρητικού να καταλάβει τη σημασία του ζώου αυτού για την Κρήτη, να καταλάβει γιατί πρέπει να μην εξοντώνεται.
Οι φωτογραφίες παραστάσεών του από τα αρχαία χρόνια που έχω συμπεριλάβει, μαρτυρούν αυτή τη σημασία.
Τέλος, θα ήθελα και πάλι να ζητήσω συγνώμη από τους αναγνώστες για φραστικά, συντακτικά και άλλα λάθη και να επαναλάβω πως η προσπάθειά μου αυτή έγινε από απέραντη αγάπη για το στολίδι αυτό της Κρήτης και όχι για παρουσίαση κάποιου είδους μελέτης. Θέλησα να καλύψω ένα κενό και να διασώσω όσα στοιχεία μπόρεσα να συγκεντρώσω.

Αντώνης Πλυμάκης