Τι είναι και για τί παλεύει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7967-73-2
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 3.98 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 20 εκ., 68 γρ., 47 σελ.
Περιγραφή

Οι εκλογές στις 6 Μάη 2012 ήταν μια σαρωτική ήττα για τα κόμματα που κυβέρνησαν (ή συγκυβέρνησαν) για να επιβάλλουν τη σκληρή λιτότητα των Μνημονίων μαζί με την Τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ. Εκατομμύρια εργάτες, αγρότες, άνεργοι, νέοι έριξαν ένα γερό χαστούκι σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ και ενίσχυσαν μαζικά την Αριστερά που για πρώτη φορά από το 1958 συγκέντρωσε συνολικά τόσο ψηλά ποσοστά.
Η μεγάλη αριστερή στροφή που καταγράφτηκε στις εκλογές δεν έπεσε από τον ουρανό. Ήταν αποτέλεσμα και συνέχεια των μαζικών και διαρκών αγώνων που έδωσε όλος αυτός ο κόσμος την τελευταία διετία - των είκοσι πανεργατικών και των εκατοντάδων άλλων απεργιών, των καταλήψεων σε εργοστάσια, υπουργεία, πανεπιστήμια και σχολεία, των απεργιακών συλλαλητηρίων και των συγκεντρώσεων στις πλατείες όλης της χώρας, της έκρηξης στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου.
Ήταν αυτό το μεγαλειώδες κίνημα αντίστασης που ώθησε εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν στην Αριστερά την εναλλακτική διέξοδο απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και να την δυναμώσουν και εκλογικά. Στην καρδιά αυτής της Αριστεράς είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ - η αντικαπιταλιστική αριστερά που μέσα από τις γραμμές της χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, οργανωμένοι και ανένταχτοι, πάλεψαν όλη την περασμένη διετία για την οργάνωση και τον συντονισμό των αγώνων από τα κάτω σε κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης, σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά. Ήταν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πρόβαλε από την αρχή της κρίσης ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση με διαγραφή του χρέους, ρήξη με την ΕΕ και το ευρώ, κρατικοποίηση των τραπεζών, απαγόρευση των απολύσεων, εργατικό έλεγχο.
Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) είναι κομμάτι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την ίδρυσή της το 2009 και με τις ιδέες και τη δράση του συνέβαλε αποφασιστικά στο δυνάμωμά της. Το ΣΕΚ προέρχεται από την Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση (ΟΣΕ) που δημιουργήθηκε μέσα στον αντιδικτατορικό αγώνα ενάντια στη Χούντα το 1971. Από το ξεκίνημά του είχε -και έχει πάντα- στο κέντρο της πολιτικής του αντίληψης τον επαναστατικό δρόμο για τον σοσιαλισμό: ότι ο καπιταλισμός δεν χρειάζεται μπάλωμα αλλά ανατροπή και ότι αυτοί που έχουν τη δύναμη να τον ανατρέψουν και να κτίσουν μια νέα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση είναι οι ίδιοι οι εργάτες από τα κάτω κι όχι κάποιοι σωτήρες από τα πάνω.
Σε αυτό το μικρό βιβλίο παρουσιάζονται οι βασικές απόψεις του ΣΕΚ με απλό και περιεκτικό τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να τις γνωρίσει κάθε αγωνιστής και αγωνίστρια που αναζητά σήμερα τη λύση σε μια αριστερά της ρήξης με το σύστημα, σε μια αριστερά επαναστατική. Γιατί, όπως λέει και ο συγγραφέας αυτού του φυλλαδίου, είναι καιρός να κάνουμε τη διάθεση για σύγκρουση με τον καπιταλισμό και τις εμπειρίες από τους αγώνες μας υλική δύναμη ανατροπής.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Πρόλογος
1. Σοσιαλισμός από τα κάτω - εργατική εξουσία
Ένα σύστημα παράλογο και καταστροφικό
Σοσιαλισμός: κοινωνία απελευθέρωσης
Εργατική τάξη
'Θα απομονωθούμε;'
2. Επανάσταση κι όχι ρεφορμισμός
Τι είναι το κράτος;
Δεν αλλάζει, ανατρέπεται
3. Διεθνισμός
'Δύο έθνη'
Κρατικός Καπιταλισμός - άρνηση του διεθνισμού
Αντιρατσισμός
Ενάντια στον ιμπεριαλισμό
...σημαίνει και ενάντια στην ΕΕ
4. Επαναστατικό κόμμα της εργατικής πρωτοπορίας
Εργατική Πρωτοπορία και Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός
Θεωρία
Επαναστατική εφημερίδα
Ενιαίο Μέτωπο
5. Σαράντα χρόνια
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, παλεύουμε για Σοσιαλισμό, Επανάσταση, Διεθνισμό

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00