Τζουμερκιώτικα λαογραφικά
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-89404-2-0
Δήμος Αγνάντων Άρτας, Ιωάννινα, 12/2008
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 20.29 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 655 γρ., 297 σελ.
τ. 1
Περιγραφή

Στα Τζουμέρκα

Τζουμέρκα μου περήφανα
παληκαριών λημέρια,

που σας ευλόγησε ο πατρο-Κοσμάς,
σας δόξασε ο Κατσαντώνης
σας τραγούδησε ο Κρυστάλλης,
με τη Στρουγγούλα και την Κωστελάτα σας, όπου, χορεύουν τα κορίτσια μαζί με τα παιδιά, κι όπου είναι φωλιασμένα, στ` απόσκια σας, τα Τζουμερκοχώρια μας, δώστε μου την "άδεια", το δικαίωμα, να σεργιανήσω στα ριζά και τα χαμπλώματα, και όπως ο εμπνευσμένος καλλιτέχνης φωτογράφος του τόπου μας, αποθανάτησε κάθε κορφούλα και χουναβιά σας, κάθε τσιουγκάρι και νεροφαγιά σας, έτσι περίπου να σας ζωγραφίσω, με τα δικά μου "χρώματα".

Εγώ δεν έχω του σταυραετού τη χάρη, ν` ανέβω στις βουνοκορφές με τις αετοφωλιές, εδώ στα χαμηλά θέλω να γυροφέρνω, ανάμεσα στις γειτονιές και τους μαχαλάδες, που κουρνιάζουν κάτω απ` τα φτερούγια σας, και να ξομπλιάσω το δικό μου "εργόχειρο".

Να κεντήσω θέλω στο δικό μου "ωριόπλουμπο μαντήλι" τη ζωή και το έργο, το "χθες και το προχθές" του παππούλη και της βάβου μας...

Να γράψω θέλω για το κονάκι και τα συγύρια του, το σεγκούνι, το σάισμα, τα τσερέπια, την πρέντζα, τον τραχανά και τα πασμάδια, τα ζ`γάλετρα και την αθημωνιά, τα γιδοπρόβατα και τη στάνη, τον αργαλειό και τη φλοκάτη, την πεθερά, τη νύφη, το προικιό, τη σαρμανίτσα με τα κούτσκα, την ξεματιάστρα και την "μαμή", για το χτικιό και την ελονοσία, το μυλωνά, το γύφτο και τον καλαντζή για την τραμπάλα, τα κιόσια, το κρυφτό, τα πανηγύρια, τους χορούς και τις χαρές για της γιαγιάς τα ψ`χούδια και τις λειτουργίες!!!

Να σκουπήσω θέλω τα ίδρωτα και το δάκρυ των πατεράδων μας, και να ανάψω ένα "κεράκι" στη μνήμη τους...

Να βάλω λίγο "λαδάκι" στο καντηλάκι, ίσια που να ... λιογκρίζει, εκεί, στο κοιμητήρι της αιωνιότητας που λέγεται πολιτιστική παράδοση και ανθρώπινη κληρονομιά!!!

Να γράψω θέλω τα Τζουμερκιώτικα Λαογραφικά μου.

Δημήτρης Παππάς


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00