Τεχνοπώλιο
Η υποταγή του πολιτισμού στην τεχνολογία
Technopoly (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Μεταξά, Κάτια
Επιμέλεια σειράς: Παπαθανασόπουλος, Στέλιος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-03-2375-7
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 22.26 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 206 σελ.
Περιγραφή

Με χαρακτηριστική ευστροφία και ευθύτητα ο Νιλ Πόστμαν, ένας από τους πιο σημαντικούς μελετητές του πολιτισμού, της επικοινωνίας και της τεχνολογίας, εκτοξεύει μια αιχμηρή και βασανιστική προειδοποίηση ενάντια στην τυραννία των μηχανών πάνω στους ανθρώπους στα τέλη του 20ού αιώνα. Ζούμε σε μια εποχή όπου η υλική μας ευημερία καθορίζεται από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Τα γεγονότα χρειάζονται την επαλήθευση των στατιστικών ερευνών. Ο ανθρώπινος νους «απο-προγραμματίζεται», ενώ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές πλήττονται από θανατηφόρους ιούς. Ζούμε στην εποχή του Τεχνοπωλίου -ενός αυτορρυθμιζόμενου συστήματος στο οποίο η τεχνολογία, με όλες τις μορφές της, τείνει να επιβληθεί στους κοινωνικούς θεσμούς και στην κοινωνία.
Στο προκλητικό αυτό βιβλίο ο συγγραφέας της μελέτης «Διασκέδαση μέχρι θανάτου» καταγράφει διαχρονικά τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, η οποία χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα την τεχνολογία. Παράλληλα, ο Πόστμαν διερευνά τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην πολιτική, τη διανόηση, τη θρησκεία, την Ιστορία -στην ιδιωτική σφαίρα και στην έννοια της αλήθειας.
Αν το βιβλίο αυτό είναι ενοχλητικό για κάποιους, είναι εξίσου μια κραυγή αγωνίας διαποτισμένη από έναν ανθρωπισμό, γιατί μελετά τα πολύμορφα μέσα με τα οποία η τεχνολογία, λειτουργώντας στο πλαίσιο των ευρύτερων ανθρώπινων σκοπών και κοινωνικών αξιών, καθίσταται ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την προάσπιση των πλέον σημαντικών ανθρώπινων επιτευγμάτων και εγχειρημάτων.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1. Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΑΜΟΥ
2. ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΑ
3. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΠΩΛΙΟ
4. ΕΝΑΣ ΑΠΙΘΑΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
5. ΘΡΑΥΣΜΕΝΕΣ ΑΜΥΝΕΣ
6. Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
7. Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ: Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡONΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
8. ΑΟΡΑΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
9. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΣΜΟΣ
10. Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ
11. Ο ΣΤΟΡΓΙΚΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-01-31 09:57:53