Τέττιξ
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-336-882-3
Γαβριηλίδης, Αθήνα, 12/2012
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 21.20 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
30 x 22 εκ, 170 γρ, 44 σελ.
Περιγραφή

Μετά την συλλογή μου `Ομηρικά`, όπου τα ομηρικά προσωπεία τέθηκαν μπροστά από τα γλωσσικά στιγμιότυπα, ξεκίνησα το καλοκαίρι του 2009 να συγγράφω μία νέα συλλογή βασισμένη στο έργο του Πάριου ποιητή Αρχιλόχου, που σε κάποια αποσπάσματα του corpus αποκαλείται `Τέττιξ`, δηλαδή Τζίτζικας στα αρχαία ελληνικά.
Το τελικό πρότζεκτ ΤΕΤΤΙΞ έχει προετοιμαστεί και συλλεγεί ξεκινώντας από τότε μέχρι το φθινόπωρο του 2012. Το καλοκαίρι του 2012 έχει επαναμορφοποιηθεί η τελική συλλογή κειμένων, με την προσθήκη αποσπασμάτων άλλων συγγραφέων στο πρωτότυπο (Πλάτων: Φαίδρος, Ησίοδος, λυρικοί, Καλλίμαχος, Όμηρος και άλλοι), ή σε μετάφραση, νέων δικών μου ποιημάτων και σχολίων.
Ο τρόπος με τον οποίο εδώ και καιρό δουλεύω την ποίηση είναι πολυμεσικός, αλλά περνάει πάντοτε μέσα από την διαδικασία της γραφής με το χέρι και την επανάληψη. Το χειρόγραφο με την μορφή διαρκώς επισκεπτόμενων / διορθωνόμενων / επαναγραφόμενων σημειώσεων είναι ο δρόμος για να φτάσω στο ποίημα, αποτελεί δηλαδή την πρώτη ύλη της δραστηριότητάς μου. Το χειρόγραφο περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενη αντιγραφή, μετάφραση και σχολιασμό, και θεωρώ αυτές τις εκφάνσεις γραφής ως ισότιμες με την `εκ νέου` (αν αυτή υπάρχει) δημιουργία και αλληλένδετες μεταξύ τους.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

ΤΟΠΟΣ
ΦΥΣΙΣ/ΕΚΔΥΣΙΣ
ΠΤΕΡΩΣ
ΙΜΕΡΟΣ/ΥΠΝΟΣ
ΣΥΚΟ/ΗΔΟΝΗ
ΑΡΗΣ/ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ
ΘΕΡΟΣ/ΦΩΝΗ
ΑΥΔΗ
ΘΑΛΑΜΟΣ
ΓΡΑΦΗ/ΣΗΜΑ