Τακτικές μάχης στην αρχαία Ελλάδα
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-6740-65-7
Περισκόπιο, Αθήνα, 2008
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 6.87 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
18 x 25 εκ., 378 γρ., 124 σελ.
Περιγραφή

Στην αρχαιότητα, ο πόλεμος είτε αμυντικός, είτε επιθετικός, ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο `τελετουργικό`, που δεν στηριζόταν μόνο στην πάλη σώμα με σώμα, αλλά και στην εφαρμογή τακτικών μάχης, οι οποίες εξελίσσονταν με την πάροδο των αιώνων. Η εμφάνιση του οπλίτη στον ελληνικό κόσμο, αποτέλεσε μια μοναδική στα παγκόσμια χρονικά εξέλιξη, που δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα δίχως την ιδιότυπη ελληνική πολιτική και κοινωνική οργάνωση, που οδήγησε και στη δημιουργία λίγο αργότερα της πρώτης δημοκρατίας στα χρονικά της ανθρωπότητας. Η οπλιτική φάλαγγα εξυπηρετούσε τα ιδεώδη περί πολεμικής αρετής των αρχαίων Ελλήνων και ανταποκρινόταν στην βαθύτερη έννοια της αποφασιστικής μάχης, που δεν είχε σκοπό την εξόντωση του αντιπάλου, αλλά την επικράτηση σε μάχη εκ παρατάξεως των οπλιτών. Με τη βοήθειά της οι Έλληνες πέτυχαν σημαντικές νίκες στον Μαραθώνα και στις Πλαταιές, αλλάζοντας κυριολεκτικά τον ρου της ιστορίας. Η εμφάνιση λίγο καιρό αργότερα της λοξής φάλαγγας στη Θήβα, μετέβαλε καθοριστικά τον τρόπο της οπλιτικής μάχης. Η απόλυτη καταξίωση των Ελλήνων οπλιτών, ήλθε όταν ο Φίλιππος Β` συγκρότησε την περίφημη μακεδονική φάλαγγα. Με αυτήν ο γιος του Αλέξανδρος θα κατακτούσε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο.
Στο βιβλίο αυτό της νέας σειράς με τίτλο `ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ` παρουσιάζονται για πρώτη φορά
συγκεντρωμένα σε έναν ενιαίο τόμο επιλεγμένα άρθρα που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στα περιοδικά των Εκδόσεων ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ και τα οποία σχετίζονται με το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό θέμα της αρχαίας στρατιωτικής ιστορίας. Τα κεφάλαια του βιβλίου εμπλουτίζονται με αναλυτικά σχεδιαγράμματα μαχών, ανανεωμένο φωτογραφικό υλικό και αρκετές πρωτοδημοσιευόμενες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις οπλιτών, δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να κατανοήσει πλήρως τον τρόπο μάχεσθαι των αρχαίων Ελλήνων, από τον Τρωικό Πόλεμο μέχρι και τους ελληνιστικούς χρόνους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Η στρατιωτική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας - Μια άλλη προσέγγιση
Τρωικός Πόλεμος - Οι τακτικές μάχης των ομηρικών ηρώων
Η οπλιτική φάλαγγα στην Αρχαία Ελλάδα
Λοξή φάλαγγα - Η θηβαϊκή επινόηση που μετέβαλε καθοριστικά τον τρόπο της οπλιτικής μάχης
Νεωτερισμοί τακτικής στην αρχαία Ελλάδα
Μακεδονική φάλαγγα - Η παράταξη που δόξασε τον Έλληνα πεζό
Ελληνιστικοί στρατοί - Οργάνωση και τακτικές μάχης
ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βασίλης Σπανός, Δημήτρης Χριστοδούλου, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Σ. Μπελέζος, Δημήτρης Γεδεών, Παντελής Καρύκας

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-09-01 13:12:14