Τάι - Τάι
Το Αηδονοχώρι Αγράφων και τα τραγούδια του
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-98296-0-1
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 31.80 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
17 x 24 εκ., 754 γρ., 222 σελ.
Περιγραφή

Το Αηδονοχώρι (παλιό όνομα Χωταίνα ή Φωτιάνα), είναι ένα χωριό των Αγράφων, άγνωστο στο ευρύ κοινό. Ευρίσκεται στο κέντρο της αρχαίας Δολοπίας και υπάρχουν ενδείξεις ότι κατοικήθηκε από την αρχαιότητα. Έζησε τις μεγαλύτερες δόξες του κατά την τουρκοκρατία. Όπως όλη η περιοχή των Αγράφων, διατήρησε την αυτονομία του και πρόσφερε πολλά στον Αγώνα. Στα ψηλά βουνά του και στα πυκνά δάση του, λημέριασαν οι πιο ένδοξοι καπεταναίοι της κλεφτουριάς. Αδούλωτο παρέμεινε, επίσης, και κατά τη Γερμανοϊταλική Κατοχή.
Παράλληλα όμως με τους αγώνες για την ελευθερία, ανέπτυξε και έναν αξιόλογο πολιτισμό. Ο πολιτισμός αυτός είναι επηρεασμένος τόσο από τους εθνικούς αγώνες, όσο και από την τραχιά και δύσκολη καθημερινή ζωή. Κάτω από τις συνθήκες αυτές και την απομόνωση λόγω έλλειψης επικοινωνίας, το χωριό τραγούδησε τα δικά του τραγούδια, με το δικό του τρόπο κι ανέπτυξε τα δικά του έθιμα.
Η αστυφιλία, που είχε σαν συνέπεια τη ραγδαία μετατόπιση του πληθυσμού προς τις πόλεις, αποδυνάμωσε το χωριό και σήμερα απειλείται σοβαρά η ίδια η ύπαρξή του. Ο Σύλλογος των Απανταχού Αηδονοχωριτών στην προσπάθεια του να σώσει όχι μόνον την παράδοση, αλλά και το ίδιο το χωριό και να συσπειρώσει τους διεσπαρμένους ανά την Ελλάδα Αηδονοχωρίτες, προχώρησε στην παρούσα έκδοση. Είναι ένα τριπλό έργο, το οποίο με το βιβλίο δίνει στον αναγνώστη στοιχεία για το χωριό, με το CD του προσφέρει τραγούδια τραγουδισμένα αυθεντικά από συγχωριανούς που διαμένουν στο χωριό, και με το DVD τον ταξιδεύει στο φυσικό χώρο όπου αναπτύχθηκε αυτός ο πολιτισμός και τον φέρνει σε επαφή τόσο με το σήμερα του χωριού, όσο και με το παρελθόν του.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΥΛΩΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Α. Ο ΤΟΠΟΣ
Β. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Γ. ΟΙ ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙΤΕΣ
Δ. ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ
Ε. Ο ΓΑΜΟΣ
ΣΤ. ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΣΤΑΝΕΣ - ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΣΚΕΥΗ
Ζ. ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ - ΦΟΡΕΣΙΕΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η. ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ - ΙΑΤΡΙΚΑ
Θ. ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
Ι. ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΤΟΥ CD
IA. TO CD KAI TO DVD
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ CD
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΣΤΟ CD
ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ DVD
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2020-12-03 11:07:55