Τα φοβερά ντοκουμέντα: Δεκέμβριος 1944
Το ανεξήγητο λάθος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-469-828-8
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 204 γρ., 186 σελ.
Περιγραφή

Το ντοκουμέντο:

"PREM 3/212/14 σελ. 995

Από: Τσόρτσιλ
Προς: Ίντεν

Σημείωμα 7 Νοεμβρίου 1944

1. Κατά τη γνώμη μου, αφού έχουμε πληρώσει στη Ρωσία το τίμημα για να επιτύχουμε ελευθερία δράσεως στην Ελλάδα, δεν πρέπει να διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε βρετανικές δυνάμεις για να υποστηρίξουμε τη βασιλική ελληνική κυβέρνηση υπό τον Παπανδρέου.

2. Αυτό σημαίνει ότι οι βρετανικές δυνάμεις, βεβαίως, θα επέμβουν για να παρεμποδίσουν την εκτέλεση παράνομων πράξεων. Ο Παπανδρέου, σίγουρα, μπορεί να κλείσει τις εφημερίδες του ΕΑΜ, αν το ΕΑΜ υποκινήσει απεργία Τύπου.

3. Ελπίζω ότι η ελληνική ταξιαρχία θα φτάσει σύντομα και ότι δεν θα διστάσει να ανοίγει πυρ όπου είναι αναγκαίο. Γιατί να στείλουμε μόνο μια ταξιαρχία της ινδικής μεραρχίας; Χρειαζόμαστε άλλες 8 με 10 χιλιάδες στρατιώτες για να κρατήσουμε, για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, την πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη. Το θέμα επέκτασης της ελληνικής εξουσίας πρέπει να το εξετάσουμε αργότερα. Περιμένω ανοιχτή σύγκρουση με το ΕΑΜ και δεν πρέπει να τη φοβόμαστε, υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε διαλέξει με προσοχή το έδαφος."

"[...] Ο Δεκέμβρης του `44 έριξε βαριά τη σκιά του στην Ελλάδα. Υπήρξε ουσιαστικά το προανάκρουσμα του φρικτού Εμφυλίου Πολέμου που ακολούθησε λίγο καιρό αργότερα και στον οποίο είναι αφιερωμένοι οι δύο επόμενοι τόμοι αυτής της έκδοσης. Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου χάραξαν πολύ βαθιά τη χώρα και το μέλλον της για πολλές δεκαετίες. Το βιβλίο του Σόλωνα Ν. Γρηγοριάδη, "Δεκέμβριος 1944 -το ανεξήγητο λάθος", υπήρξε μία από τις πρώτες ουσιαστικές απόπειρες κατανόησης και καταγραφής του τι συνέβη εκείνες τις φοβερές ώρες στην Αθήνα."

(από τον πρόλογο του Γεώργιου Π. Μαλούχου)

Ο τόμος περιλαμβάνει τις ενότητες:
- Πρόλογος
- Τα πρόσωπα
- Το ντοκουμέντο
- Οι εικόνες
- Το γεγονός
- Τα πριν-τα μετά
- Τι έγραψαν και τι είπαν για τον Δεκέμβριο


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00