Σχέδιο για Ηλέκτρα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6811-15-9
Διάττων, Αθήνα, 1/2010
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 53.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
26 x 34 εκ., 25 σελ.
Περιγραφή

Στο "Σχέδιο για Ηλέκτρα" ο Γιώργος Βέλτσος καταθέτει μία ακόμη αδύνατη μαρτυρία για έναν θεατρικό λόγο αφομοιωμένο από το Ποίημα, και το αντίστροφο. Για άλλη μια φορά μετά τον "Οιδίποδα, αντιΟιδίποδα" από τις Εκδόσεις Ίνδικτος, ο Βέλτσος διαβάλλει με τον τρόπο του την καθιερωμένη "ειδολογία", οδεύοντας προς αυτήν τη "μείξη των ειδών", όπου η λογοτεχνία αλλά συχνά και η θεωρία συνιστούν ένα Ποίημα, πολλώ μάλλον το Θέατρο.
Οδηγημένος από τον Κλωντέλ αλλά και από τον όμοιό του-άντίθετό του Χάινερ Μύλλερ, γράφει ένα αρχαιόθεμο κείμενο (Ποίημα - Θέατρο), όπου όχι μόνο η "μορφή" αλλά και το "περιεχόμενο" αλληλοπαραχωρούνται. Οι ήρωες (Ηλέκτρα - Ορέστης) αντιμετατίθενται. Το οριστικό άρθρο ο (Ορέστης), η (Ηλέκτρα), διαγράφεται ως εάν "η γυναίκα να μην υπάρχει", ο άνδρας να γίνεται γυναίκα και ο συγγραφέας να υποχωρεί προ του δημιουργήματος με την πανουργία αυτού του δημιουργού που συνεχώς αθετεί προκειμένου η α-θέτηση (το κενό) να θεμελειώσει και να θεμελιωθεί. Διάβημα α-θεολογικό(;). Ή αποφατική θεολογία(;).
Ο ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου δημιούργησε επτά ακουαρέλες και μία χαλκογραφία που συνοδεύουν το κείμενο. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο παραδοσιακό τυπογραφείο των εκδόσεων Διάττων. Η στοιχειοθεσία των κειμένων έγινε στο χέρι με τυπογραφικά στοιχεία ελζεβίρ πλάγια ημίμαυρα των 16΄΄και τυπώθηκε σε χαρτί Rosaspina Fabriano 220 gr στο επίπεδο πιεστήριο. Τυπώθηκαν 525 αριθμημένα αντίτυπα. Τα αντίτυπα από το 1 έως το 60 έχουν ως προμετωπίδα μία αυθεντική χαλκογραφία υπογεγραμμένη από το ζωγράφο.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00