Συμπαντικό τζακ-ποτ
Γιατί το σύμπαν είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας;
Cosmic Jackpot (τίτλος πρωτοτύπου)
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-410-479-6
Αβγό, Αθήνα, 10/2007
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 20.29 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 23 εκ., 597 γρ., 411 σελ.
Περιγραφή

Για αιώνες οι άνθρωποι στέκονταν με θαυμασμό μπροστά στο μεγαλείο του σύμπαντος και αναρωτιόνταν: Γιατί είμαστε εδώ; Μέχρι πρόσφατα, η απάντηση ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ιερέων και των φιλοσόφων. Σήμερα όμως, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εισέρχονται κι εκείνοι στα `χωράφια` του μακραίωνου ερωτήματος της ύπαρξης, προσφέροντας αναπάντεχες και, πολύ συχνά, επίμαχες ιδέες.
Στο νέο του βιβλίο, ο φυσικός Πωλ ΝτέιΒις μας δείχνει με ποιον τρόπο πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις αποκαλύπτουν ένα πολύ παράξενο γεγονός: Ότι πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά του σύμπαντος -από την ταχύτητα του φωτός έως το ταπεινό άτομο του άνθρακα- φαίνονται να είναι `κομμένα και ραμμένα` ώστε να παράγουν ζωή.
Μια ριζοσπαστική νέα θεωρία εξηγεί το γεγονός αυτό ισχυριζόμενη ότι το σύμπαν μας είναι ένα από άπειρα άλλα σύμπαντα, όπου το καθένα είναι και κάπως διαφορετικό. Δηλαδή, το σύμπαν μας είναι `βιοφιλές` από ατύχημα - κυριολεκτικά μας έτυχε να κερδίσουμε το Συμπαντικό Τζακ-Ποτ! Αν και αυτή η θεωρία των πολυσυμπάντων είναι αρκετά θελκτική, έχει παράδοξες προεκτάσεις που ποικίλλουν από άπειρα αντίγραφα του εαυτού μας μέχρι εξομοιώσεις συμπάντων όπως στην ταινία Matrix.
Ο ΝτέιΒις πιστεύει ότι υπάρχει μια πιο ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της ύπαρξης: οι παρατηρήσεις που κάνουμε σήμερα θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τη φύση της πραγματικότητας του απώτερου παρελθόντος. Αν αυτό αληθεύει, τότε η ζωή και, τελικά, η συνείδηση δεν είναι απλώς συμπτωματικά υποπροϊόντα της φύσης, αλλά κεντρικοί παίκτες στη δημιουργία του σύμπαντος. Κάνοντας εξαιρετικά κατανοητές σε όλους τις νέες ιδέες της φυσικής, όπως τη σκοτεινή ενέργεια και τη σκοτεινή ύλη, τη θεωρία Μ ή το πολυσύμπαν, ο Ντέιβις μας παρακινεί να σκεφτούμε το σύμπαν όπου ζούμε με έναν νέο και συναρπαστικό τρόπο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πρόλογος και ευχαριστίες
Σημείωση στους αριθμούς
1. Τα μεγάλα ερωτήματα
2. Κατανοώντας το σύμπαν
3. Πως γεννήθηκε το σύμπαν
4. Από τι είναι φτιαγμένο το σύμπαν και πως διατηρεί τη συνοχή του
5. Η γοητεία της πλήρους ενοποίησης
5. Οι σκοτεινές δυνάμεις του σύμπαντος
7. Ένα φιλόξενο σύμπαν
8. Μήπως το πολυσύμπαν είναι η λύση του αινίγματος της Χρυσομαλλούσας;
9. Ευφυής και όχι τόσο ευφυής σχεδιασμός
10. Γιατί υπάρχουμε;
Επίλογος : τελικές ερμηνείες
Σημειώσεις
Βιβλιογραφία

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-09-01 13:12:14