Συλλογικό εργατικό δίκαιο
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-445-678-9
2η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 75.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
669 σελ.
τ. 1
Περιγραφή

Στόχος του παρόντος έργου είναι να παρουσιάσει τους σκοπούς που διέπουν το Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο και να ερμηνεύσει το ισχύον συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο, έχοντας ως οδηγό και τις θέσεις της εθνικής και κοινοτικής νομολογίας.
Η δεύτερη έκδοση λαμβάνει υπ’ όψιν την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται μετά το Μνημόνιο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας του Μαΐου 2010 και των επικαιροποιήσεών του: με τον ν. 3899/2010, η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης ως αρχή επίλυσης της συρροής κλαδικών και επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας εκτοπίζεται και το αντικείμενο των διαιτητικών αποφάσεων συρρικνώνεται. Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από τη συλλογική στην ατομική διαπραγμάτευση, από τη συλλογική στην ατομική σύμβαση εργασίας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τέλος, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κορυφής της 25.3.2011 για το Σύμφωνο για το Ευρώ μεταβάλλει την καταστατική οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της. Εθνικές αρμοδιότητες, όπως οι σχετικές για την άσκηση κοινωνικής (μισθοί, συντάξεις) και οικονομικής πολιτικής, απαλλοτριώνονται υπέρ των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον πρώτο τόμο περιέχονται:
- Το αντικείμενο και η μέθοδος στο Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - Έννοια, αντικείμενο, ιστορική διαδρομή, πηγές, αρχές και ερμηνεία του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου
- Δίκαιο της εκμετάλλευσης: Η συμμετοχή των εργαζομένων και η καταστατική οργάνωση της επιχείρησης-εκμετάλλευσης - Η συνδικαλιστική δράση στην επιχείρηση - Συμβούλια εργαζομένων - Κανονισμοί εργασίας, πειθαρχικό δίκαιο και απολύσεις
- Το δίκαιο της απεργίας
- Παράρτημα νομοθεσίας


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00