Σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη: Η τέχνη των βαλκανικών χωρών
European Contemporary Art
The Art of the Balkan Countries
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-86806-6-1
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα || Αγγλικά
€ 9.95 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
29 x 20 εκ, 1,152 γρ, 221 σελ.
Περιγραφή

Η έκθεση "Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Τέχνη. Η Τέχνη των Βαλκανικών χωρών" που πραγματοποιείται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με αντίστοιχα Ιδρύματα των Βαλκανικών χωρών γίνεται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα και φιλοδοξεί να παρουσιάσει τις σύγχρονες τάσεις και αναζητήσεις καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται σε ένα γεωγραφικό χώρο με ποικίλες πολιτισμικές όψεις και ιδιαιτερότητες.
Η συνάντηση των καλλιτεχνών , των διευθυντών των Μουσείων και των ιστορικών της τέχνης στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία αυτής της έκθεσης θέλω να πιστεύω ότι σηματοδοτεί τη γόνιμη συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη ενός προβληματισμού, που έχει ως στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των λαών της ΝΑ Ευρώπης.
Πρόσφατα οι συνάδελφοί μου Υπουργοί Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εγώ είχαμε την ευκαιρία να διακηρύξουμε από τη Θεσσαλονίκη τη σημασία που έχει, ιδίως γι ` αυτή την περιοχή, η αναζήτηση ή μάλλον η διεκδίκηση ενός "Πολιτισμού των Πολιτισμών" σύμφωνα και με το κεντρικό μήνυμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001 -2004.
Στην έκθεση της Θεσσαλονίκης το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να δει καλλιτέχνες που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά κλίματα και αναπτύσσουν ποικίλη καλλιτεχνική δραστηριότητα (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο τέχνη κ.λπ.) υποδεικνύοντας με ποιο τρόπο η τέχνη μπορεί να χειρισθεί το σύγχρονο κοινωνικό προβληματισμό.
Χαιρετίζω αυτήν την προσπάθεια που γίνεται από το Κ.Μ.Σ.Τ. της Θεσσαλονίκης και από τα άλλα Μουσεία της περιοχής μας και ελπίζω να έχει συνέχεια.
Ευάγγελος Βενιζέλος

Add: - Upd: 2021-03-17 18:21:58