Στου κάβουρα το μονοπάτι
Μυθιστορηματική παραμυθία
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-309-301-5
Δελφίνι, Αθήνα, 11/1996
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 363 γρ, 274 σελ.
Περιγραφή

`Μια δυο φορές ήρθε μετά την πρώτη. Ύστερα χάθηκε. Πέρυσι το χειμώνα ξαναπέρασε ο πατέρας του`, τους πληροφόρησε ο Διονύσης. `Κουστωδία με την οικογένεια της κόρης του. Εκείνο το μυξιάρικο, μωρέ, το θυμάστε;` Το θυμότανε. Ο Διονύσης τον γνώρισε κι τον είχε ρωτήσει. Ο γέρος έκανε ώρα να απαντήσει και, μετά, είπε πως ο γιός του σκοτώθηκε πριν πολλά χρόνια. Τίποτε παραπάνω.
Ντράπηκε κι εκείνος να επιμείνει. Του φάνηκε πως ξύπνησε ένα παλιό πόνο. Κακό να θυμίζεις συμφορές σε γέρο άνθρωπο. Αισθάνθηκε πολύ άσχημα και χαιρετώντας απομακρύνθηκε. Η Έλλη πάγωσε, αλλά αλύπητος ο Δημήτρης άρχισε να διηγείται τις υποψίες που του είχε εξομολογηθεί πριν χρόνια. Πάλι ενδιάμεσος ανάμεσα σ` αυτή και το Διονύση. Οι ρόλοι που παίζουμε στην εφηβεία μας κυνηγούν σ` όλη μας τη ζωή`

Υπόγειες ανεξιχνίαστες διαδρομές, ζυμωμένες με τα μάγια του παγανιστικού Αιγαίου και μιας Αθήνας βροχερής, πλάθουν τις σχέσεις έρωτα και φιλίας -ποτέ δεν υπήρξαν τίποτα απ` τα δυο- τριών ανθρώπων -μήπως είναι τέσσερις;- φτιαγμένων από διαφορετικά όνειρα και γεννημένων κάτω από αλλιώτικους κοινωνικούς και οικογενειακούς αστερισμούς. Η πρώτη τους συνάντηση, εκεί στις αρχές της εφηβείας, παραμένει ο φάρος που αναβοσβήνει ως το θάνατο της θάλασσας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ο φόνος του κάβουρα
Στα βράχια
Restaurant, 'Η καλάδα', που όλοι το ξέρουν 'στου Προεριστού'
Ξυνότυρο, ντομάτα και ψωμί στην κουβέρτα ενός καϊκιού
Τα παιδιά δεν αγαπούν τον ύπνο τα μεσημέρια του καλοκαιριού
Αγώνες ποδοσφαίρου και άλλοι
Οι διακοπές τελειώνουν, πολλές φορές, αναπάντεχα
Τη νύχτα στο νησί πέφτει υγρασία
Να κοιτάς τ' αστέρια
Ο Χειμώνας της Έλλης
Ο Χειμώνας του Δημήτρη
Ο Χειμώνας του Διονύση
Ένας Ρομ βαδίζει τα εμπορικά μονοπάτια
Στην Αθήνα
Ο Ποταμός