Στην εξοχή
The Country (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
Νεφέλη, Αθήνα, 2002
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 5.82 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 210 γρ., 94 σελ.
Περιγραφή

Το έργο του Μάρτιν Κριμπ "Στην εξοχή" είναι ένα κείμενο ουσιαστικά κρυπτογραφικό με φοβερή δύναμη και υποβλητικότητα. Πίσω από τον κοινό, καθημερινό διάλογο των ηρώων κρύβεται μια παράξενη ένταση και μια ακαθόριστη απειλή.

Οι τρεις χαρακτήρες του έργου κινούνται, ενεργούν και αντιδρούν εγκλωβισμένοι στο προσωπικό τους αδιέξοδο αποκομμένοι από τον έξω κόσμο και αδύναμοι να αντιμετωπίσουν ο ένας την πραγματικότητα του άλλου. Το παιχνίδι της πέτρας, του χαρτιού και του ψαλιδιού έχει μόνο προσωρινούς νικητές και ηττημένους.

Δύο παράγοντες στοιχειώνουν το έργο αυτό. Ο Μόρις, ο μεγάλος απών, ο καθρέφτης του έξω κόσμου, το σημείο αναφοράς, που το όνομα του και μόνο φτάνει για να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή η ισορροπία των πραγμάτων, και το νερό, σύμβολο της καθαρότητας, πραγματικής και μεταφορικής.

Ο Μάρτιν Κριμπ είναι άξιος συνεχιστής της παράδοσης των μεγάλων Βρετανών θεατρικών συγγραφέων (Πίντερ, Άρντεν, Όσμπορν, Γουέσκερ, Μποντ). Δεξιοτέχνης του θεατρικού λόγου, μεταφέρει τους θεατές σε ένα χώρο που ξέρει ότι οι άνθρωποι της πόλης δεν μπορούν να
αντέξουν.

Η ηρεμία της εξοχής, η ακινησία των αρχαίων μνημείων, φέρνουν τα πρόσωπα αντιμέτωπα με την πραγματικότητα. Μπροστά στη διαύγεια και την αυστηρότητα της φύσης, κι αν ακόμη μπορεί να υποκρίνεται κανείς στους άλλους, δεν μπορεί να υποκριθεί στον εαυτό του.

Ένα έργο, στο οποίο είναι αδύνατον να μείνει κανείς συναισθηματικά και εγκεφαλικά αμέτοχος.

Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:27:58