Σταχτοπούτες του κόσμου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6680-29-8
IntroBooks, Αθήνα, 10/2007
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.12 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
24 x 27 εκ., 454 γρ., 48 σελ.
Περιγραφή

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει ότι το γοβάκι των παραμυθιών ανήκει σε μία και μοναδική ηρωίδα: τn Σταχτοπούτα. Αυτό που όμως δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι δεν υπάρχει μία και μόνο Σταχτοπούτα, αλλά πολλές. Μάλιστα δεν είναι καν όλες τους γυναίκες, αφού υπάρχει κι ένας... Σταχτοπούτος!
Τα `αδέλφια` της ζουν από τα Ιμαλάια μέχρι την Αίγυπτο και από την Αμερική μέχρι την Κίνα. Πρωταγωνιστούν σε δεκάδες παραμύθια σ` όλο τον κόσμο που, σύμφωνα με την παγκόσμια κατηγοριοποίηση των Φιλανδών Aarne & Thompson, έχουν ένα κοινό πυρήνα.
Ο πρωταγωνιστής τους υποφέρει, γιατί τον κακομεταχειρίζονται, αλλά με την κατάλληλη βοήθεια κι επειδή έχει ευγενική ψυχή και καρδιά, φτάνει στον ευτυχισμένο γάμο και αρκετά συχνά σε υψηλά αξιώματα.
Δύο είναι οι πιο γνωστές Σταχτοπούτες. Αυτή που πρώτοι κατέγραψαν οι αδελφοί Grimm κι ανήκει στη λαϊκή παράδοση της Γερμανίας κι αυτή του Charles Perrault, η οποία αργότερα έγινε και ταινία από την Disney. Ακόμα και στη χώρα μας, τα παιδιά μ` εκείνες τιs δύο έχουν μεγαλώσει, παρόλο που υπάρχουν πολλές ελληνικές παραλλαγές του τόσο αγαπημένου και διαδεδομένου παραμυθιού της Σταχτοπούτας.
Οι χιλιάδες εκδοχές και παραλλαγές έχουν διαμορφωθεί από τις πολιτιστικές παραδόσεις, τιs Θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις κοινωνικές δομές, το πολιτισμικό επίπεδο, αλλά ακόμα κι από τιs ποικίλες κλιματολογικές συνθήκες του κάθε γεωγραφικού τόπου.
Παραμένει όμως άγνωστο ποια είναι η αρχική Σταχτοπούτα.
Ελάτε, λοιπόν, να πάμε στην Κίνα του 9ου αιώνα, στην παγωμένη Ρωσία, στα φαράγγια της Βορείου Αμερικής, στα παλάτια της αρχαίας Αιγύπτου, στην εξωτική Ινδία. Το ταξίδι μας στο χρόνο και στο χώρο ξεκινά...

Η Σημαδεμένο Πρόσωπο (ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ)
Η Κόρη και το Ψάρι (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)
Η Σταχτομάρω (ΕΛΛΑΔΑ)
Η Ροδόπη (ΑΙΓΥΠΤΟΣ)
Βασίλισσα η Όμορφη (ΡΩΣΙΑ)
Η Γιε Σεν (ΚΙΝΑ)
Η Μαύρη Αγελάδα (ΙΜΑΛΑΙΑ)
Η Κακιά Μητριά (ΙΝΔΙΑ)
Το Μωρό του Κροκόδειλου (ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ)

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-02-22 11:23:09