Ρουμανικά έγγραφα του Αγίου Όρους: Αρχείο Ιεράς Μονής Ιβήρων
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7916-50-1
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.26 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 1,338 γρ, 1338 σελ.
τ. 1
Περιγραφή

[...] Ο κ. Μαρινέσκου, άριστος γνώστης των δύο γλωσσών (ελληνικής και ρουμανικής) και ρέκτης της επιστημονικής ερεύνης και τεκμηριώσεως, δούλεψε στα χειρόγραφα αρχεία. Συνέλεξε και άλλα σχετικά στοιχεία από τη Μονή. Τα συνέκρινε με επί τόπου επισκέψεις ρουμανικών αρχείων. Συνεργάστηκε με επιστήμονες και ιστορικούς της ελληνικής και ρουμανικής πλευράς. Και μας έδωσε μία κατά το δυνατόν πλήρη εικόνα της παρουσίας της Μονής Ιβήρων στην περιοχή της παλαιάς Μολδοβλαχίας.
Στην εισαγωγή του αναφέρει τα ιβηρικά μετόχια της ευρύτερης περιοχής. Εντοπίζει τη γεωγραφική τους θέσι. Περιγράφει την ιστορική τους γένεσι. Και διαπιστώνει πότε και πώς έγιναν κτήμα της Μονής Ιβήρων.
Η σοβαρή και κατοχυρωμένη αυτή μελέτη (με την περίληψι των εγγράφων) είναι ένα έργα πολύπλευρα χρήσιμο και πολλούς ερευνητές. Και ταυτόχρονα ένα κείμενο που ευχάριστα διαβάζεται από κάθε φιλίστορα αναγνώστη, που θέλει να γνωρίση άμεσα και να ψηλαφίση τον αγώνα των πιστών σε δύσκολους καιρούς· τις πολύπλευρες σχέσεις και την αλληλοβοήθεια Ιεράς Μονής και τοπικής ορθοδόξου Εκκλησίας. Την βοήθεια των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας προς τη Μονή Ιβήρων. Την ευλάβεια του πιστού λαού προς τη Μονή της Πορταϊτίσσης. Τις αφιερώσεις μονών, εκκλησιών και σκητών. Την παρουσία ρουμάνων μοναχών στη Μονή Ιβήρων και τα εξαρτήματά της. Την ευγνώμονα ανάμνησι εκ μέρους της Μονής με την απεικόνισι ηγεμόνων. Την εγγραφή τους στα δίπτυχα και τη μνημόνευσι εκφώνως σήμερα, ρουμανικών ονομάτων. [...]

(από το προλογικό σημείωμα, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων)