Ρήγα Βελεστινλή. Απάνθισμα κειμένων
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-560-013-6
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 10.03 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 240 γρ., 158 σελ.
Περιγραφή

Η παρούσα έκδοση εντάσσεται, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να τιμήσει τη διακοσιοστή επέτειο από τον μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Φεραίου-Βελεστινλή και τη γέννηση τον εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
Στο βιβλίο αυτό, το οποίο επιμελήθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Πασχάλης Κιτρομηλίδης και απευθύνεται πρωτίστως στην ελληνική νεολαία, ανθολογούνται τα χαρακτηριστικότερα κείμενα του Ρήγα, της ενδεικτικότερης ίσως περίπτωσης λογίου της τρίτης γενιάς του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ο Ρήγας υπήρξε πρωτομάρτυρας της ελληνικής εθνεγερσίας, αλλά και πρωτοπόρος σπορέας των ιδεών του Διαφωτισμού, της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, του κοινωνικο-πολιτικού εξισωτισμού και της συνεργασίας των λαών στα Βαλκάνια. Υπήρξε ο άνθρωπος που με τον γενναίο του προβληματισμό και το ηρωικό του παράδειγμα όπλισε το επαναστατικό φρόνημα του υπόδουλου Ελληνισμού και ενίσχυσε τις εστίες αντίστασης εναντίον του οθωμανικού ζυγού σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο.
Η ανθολόγηση των κειμένων του Ρήγα καταδεικνύει την οργανική ενότητα του λογοτεχνικού, του επιστημονικού και του πολιτικού του έργου, ενότητα που θεμελιώθηκε στο ήθος του ολόπλευρα καλλιεργημένου, αυτόνομου και υπεύθυνου πολίτη της εποχής του Διαφωτισμού και του αρχόμενου Ρομαντισμού, του πολίτη που ήταν απαλλαγμένος από τα παραδοσιακά δεσμά της κοινωνικής, πολιτικής και θρησκευτικής αυθεντίας.
Οι οραματισμοί του Ρήγα παραμένουν επίκαιροι. Θα αποτελούν πάντοτε οικουμενικό προσκλητήριο για γνώση και στράτευση στους κοινοτικούς και πολιτικούς αγώνες. Θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν την πίστη στη δύναμη της αγωγής, καθώς και τα πανανθρώπινα ιδεώδη της προόδου, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας των εθνών, του αυτοπροσδιορισμού των λαών και των ατόμων.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Σεπτέμβριος 1998


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ
ΚΕΙΜΕΝΑ
ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ
ΠΕΡΙ ΓΗΣ
ΠΕΡΙ ΗΛΙΟΥ
ΠΕΡΙ ΥΔΑΤΟΣ
ΠΕΡΙ ΠΑΛΙΡΡΟΙΩΝ, ΗΤΟΙ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
ΠΕΡΙ ΚΑΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΝΕΦΩΝ
ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ
ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΥΡΙΝΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΝ ΤΩ ΑΕΡΙ
ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΤΩΝ ΝΤΕΛΙΚΑΤΩΝ ΕΡΑΣΤΩΝ
ΤΟ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΗΘΙΚΟΣ ΤΡΙΠΟΥΣ
Α΄. ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΝΕΟΣ ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ
ΟΔΟΙΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΟΔΟΙΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΤΗΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ
ΟΔΟΙΠΟΡΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ, ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΜΠΟΓΔΑΝΙΑΣ
(Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ)
ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΘΟΥΡΙΟΣ
ΥΜΝΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-10-27 15:41:57