Ρασπούτιν
Η αλήθεια πίσω από τον μύθο
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-8345-87-4
Περισκόπιο, Αθήνα, 2007
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 7.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 28 εκ., 295 γρ., 92 σελ.
Περιγραφή

O Ρασπούτιν είναι μια από τις λίγες μορφές της προ-επαναστατικής Ρωσίας που κατάφεραν να αποφύγουν τη λήθη της Ιστορίας. Η περιπετειώδης ζωή και η βάναυση δολοφονία του συνέβαλε ώστε ο μύθος να πλέξει με τέχνη το υφάδι του γύρω από την ιστορία του μουζίκου από τη Σιβηρία που κατάφερε να εισδύσει στα αυτοκρατορικά ανάκτορα και να επηρεάζει ακόμα και τον ίδιο τον τσάρο. Ωστόσο η ζωή και ο θάνατος του Ρασπούτιν καλύπτονται μέχρι σήμερα από ένα πέπλο μυστηρίου.

Mε ποια όμως μυστηριώδη δύναμη επιτύγχανε αυτό που όλοι θεωρούσαν «θαύμα»; Με ποιές «υπνωτιστικές δυνάμεις» μπόρεσε να γίνει παντοδύναμος κερδίζοντας την αμέριστη συμπάθεια του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας; Πόσο επηρέασε τις τύχες της χώρας του αλλά και της Ευρώπης; Ήταν άραγε εκείνος, το μοιραίο πρόσωπο που με τις πράξεις του οδήγησε τη βασιλική οικογένεια στην πτώση από τον Θρόνο και στον όλεθρο; Τέλος, ποιοί ήταν οι πραγματικοί εγκέφαλοι που κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του «τρελλού μοναχού»; Ρώσοι αριστοκράτες που εποφθαλμιούσαν τη θέση του ή ξένοι πράκτορες που τον θεωρούσαν «επικίνδυνο» για τα συμφέροντα των χωρών τους; Τα όσα συνέβησαν στο κελάρι του ανακτόρου των Γιουσούπωφ τη βραδιά της δολοφονίας του έχουν σίγουρα παραποιηθεί από τον χρόνο και την ανθρώπινη φαντασία.

O συγγραφέας, βασισμένος στα αρχεία που έχουν έλθει στο φως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, προσπαθεί να δώσει μια απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα και ταυτοχρόνως να «ραγίσει» το κέλυφος του μυστηρίου του θανάτου του Ρασπούτιν, παρουσιάζοντας όλα τα νέα στοιχεία που δίνουν στην ιστορία μια διαφορετική πλοκή. Τέλος, το γλαφυρό κείμενο διανθίζεται με ένα πλήθος φωτογραφιών και ντοκουμέντων που βοηθούν τον αναγνώστη να αποκτήσει μια σαφή εικόνα της εποχής, των προσώπων και των γεγονότων.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ-ΔΙΑΔΟΧΟΥ
Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ
ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ
ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΑΝΝΑ ΒΙΡΟΥΜΠΟΒΑ
Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ
Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΞΥΦΑΙΝΕΤΑΙ
Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ
Ο ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ
ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ;
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-09-01 13:12:14