Πύρρος ο Μέγας
Το τίμημα της ουτοπίας
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-89689-1-2
Apeirotan, Ιωάννινα, 4/2008
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 40.57 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Δερματόδετο
33 x 27 εκ, 366 σελ.
Περιγραφή

Η έκδοση του λευκώματος "Πύρρος ο Μέγας: Το τίμημα της ουτοπίας" αποτελεί μια πολύτιμη ιστορική πηγή για τη ζωή του ηπειρώτη βασιλιά. Είναι χωρισμένο σε 4 θεματικές ενότητες.

Στην πρώτη γίνεται εκτενής αναφορά στην προγονική γενιά του Πύρρου. Σε αυτή συγκαταλέγεται ο Αχιλλέας -ο γιος του Νεοπτόλεμος θεωρείται ιδρυτής της γενιάς των Αιακιδών ή Πυρριδών- και ο Ηρακλής. Μεγάλο τμήμα αυτής της ενότητας αφιερώνεται και στο Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος ήταν δεύτερος εξάδερφος του Πύρρου. Στη συνέχεια περιέχονται στοιχεία από την παιδική ηλικία του Πύρρου και τις περιπέτειές του. Ωστόσο, εδώ έμφαση δίνεται στην πολεμική δεινότητα του βασιλιά της Ηπείρου και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του προς τα δυτικά. Στην τελευταία ενότητα καταλήγει το λεύκωμα με τον άδοξο θάνατο του βασιλιά στο Άργος. Ό,τι δεν κατάφεραν ένδοξοι στρατηγοί, ικανοί πολεμιστές και μονομάχοι του Πύρρου κατέφερε το χέρι μιας φτωχής απελπισμένης μάνας στην προσπάθειά της να σωθεί από το σπαθί του ηπειρώτη βασιλιά.
Στο εν λόγω λεύκωμα παρατίθεται πλούσιο υλικό από πίνακες που φιλοξενούνται σε μεγάλες πινακοθήκες του κόσμου αλλά και χαρακτικά που προέρχονται και από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα κ. Αναστασίου Παπασταύρου. Τα έργα αυτά φιλοτεχνήθηκαν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη ζωή και τις κατακτήσεις του μεγάλου ηπειρώτη στρατηλάτη.