Πρωτοδικείο Αμαλιάδας
Το ιστορικό της ίδρυσης, οι αγώνες για τη διατήρησή του και η συμβολή του Δικηγορικού Συλλόγου
Εξαντλημένο
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 15.21 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 403 γρ, 235 σελ.
Περιγραφή

Η απονομή της δικαιοσύνης από τους θεσμοθετημένους φορείς της, δικαστές και δικηγόρους, είναι ένα από τα ύψιστα αγαθά της δημοκρατίας. Η Αμαλιάδα από τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν έδρα Ειρηνοδικείου, στη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα εμπλουτίστηκε με το Πταισματοδικείο και στα 1943 ήρθε η ώρα του Πρωτοδικείου. Και για τα τρία δικαστηριακά καταστήματα δόθηκαν οι μεγάλοι αγώνες για να εγκατασταθούν στην Αμαλιάδα, αφού πότε οι εκ βορρά γείτονές μας Γαστουναίοι και πότε οι εκ του νότου Πυργαίοι τα διεκδικούσαν για τον εαυτό τους.
[...]Θα αναφερθούμε ειδικά στο Πρωτοδικείο , στους λόγους ίδρυσής και διατήρησής του που ουσιαστικά επέφερε τη δικαστική διαίρεση του Νομού Ηλείας χάριν της επιβαλλόμενης κοινωνικής ανάγκης όλων των κατοίκων της περιοχής της πεδινής Ηλείας, της "Κοίλης Ήλιδας" και οδήγησε στην Αμαλιάδα όλον τον ευκατάστατο πληθυσμό του Ηλειακού κάμπου.
Από 26-10-1999 μέχρι τις 8-9-2000 τα κείμενα του βιβλίου αυτού πρωτοδημοσιεύθηκαν στις φιλόξενες στήλες της εφημερίδας "Ενημέρωση" Αμαλιάδας, στη στήλη "Περιπλάνηση στο παρελθόν". Η συντριπτική πλειοψηφία των κειμένων έχουν ληφθεί από το πλούσιο αρχείο του αείμνηστου Σωκράτη Καλύβα, επίτιμου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, ενώ ένα μικρότερο από του αρχείο του αείμνηστου Δημάρχου, Αριστομένη Παπαγιανόπουλου. [...]
Λεωνίδας Κ. Καρνάρος