Προσχολική ηλικία
Φροντίδα, αγωγή, ανάπτυξη: Ευρήματα από τη διεθνή έρευνα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-03-2993-3
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 25.44 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 476 σελ.
Περιγραφή

Εκατομμύρια βρέφη και νήπια, κάθε μέρα σε όλον τον πλανήτη, βιώνουν εξαιρετικά κρίσιμες εμπειρίες εντός του οικογενειακού χώρου αλλά και εκτός αυτού, μέσα στους ποικίλους χώρους της προσχολικής μέριμνας. Το παρόν βιβλίο προέκυψε ως μία ανάγκη εμπλουτισμού της ελληνικής βιβλιογραφίας σχετικά με τη θέση και τη λειτουργία του πλαισίου παροχής πρώιμης ημερήσιας φροντίδας και προσχολικής εκπαίδευσης σε σχέση με την ανάπτυξη του παιδιού. Συνοψίζονται τα σημαντικότερα ευρήματα των ερευνών στο χώρο της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας κατά την τελευταία τριακονταετία σχετικά με τις πολλαπλές αλληλεπιδράσεις παραγόντων που προάγουν ή δυσχεραίνουν τη βρεφική και νηπιακή ανάπτυξη, προσφέροντας απαντήσεις στους προβληματισμούς για τις επιδράσεις της εξωοικογενειακής προσχολικής μέριμνας στην ανάπτυξη του παιδιού. Το βιβλίο απευθύνεται τόσο σε γονείς όσο και σε παιδαγωγούς που εργάζονται σε χώρους προσχολικής φροντίδας και εκπαίδευσης ή που προετοιμάζονται να στελεχώσουν τα αρμόδια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Απευθύνεται όμως και στους φορείς εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων και διαμορφώνουν τη σχετική πολιτική προσφέροντας μια άλλη διάσταση, συτήν της αναπτυξιακής προσέγγισης, που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και ευρύματα ερευνών.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
Οι επιδράσεις της προσχολικής φροντίδας και αγωγής στην ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών: Ερωτήματα, προβληματισμοί, ευρύματα της διεθνούς έρευνας (Κωνσταντίνος Πετρογιάννης)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η παιδική φροντίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες: Τα χαρακτηριστικά της και οι επιπτώσεις της (Virginia D. Allhusen και Alison Clarke-Stewart)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Η βρετανική έρευνα στη βρεφική και προσχολική ημερήσια φροντίδα και αγωγή (Edward C. Melhuish)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΑΤΡΤΟ
Προνοιακή πολιτική και έρευνα στην ημερήσια φροντίδα των μικρών παιδιών στη Σουηδία (Carl-Phillip Hwang, Edward C. Melhuish Tawnen και P. Edwards)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
Εξωοικογενειακή αγωγή, εσωτερικά μοντέλα διεργασίας συναισθηματικού δεσμού των ενηλίκων και ανάπτυξη του παιδιού της προσχολικής ηλικίας: Μια ελβετική έρευνα (Αθανασία Καρμανιώλα και Blaise Pierrehumbert)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ
Η προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα στην Ιταλία (Tullia Musatti)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ
Η πρώιμη φροντίδα και η προσχολική αγωγή του παιδιού στο Ισραήλ (Miriam K. Rosenthal)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ
Η ημερήσια φροντίδα και οι επιδράσεις της στην ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 18 μηνών: Μια ελληνική έρευνα (Κωνσταντίνος Πετρογιάννης)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ
Η αξιολόγηση των υπηρεσιών παροχής φροντίδας και αγωγής με τη χρήση μεθόδων παρατήρησης (Jacqueline Barnes)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Ορισμένες διευκρινήσεις για την ορολογία
Γλωσσάρι
Ευρετήριο όρων
Ευρετήριο ονομάτων

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-01-30 15:40:45