Πέντε κείμενα: Μετά μουσικής
Η γη τσακισμένο καράβι. Ένας κόσμος χωρίς ταξιδιώτες
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-336-933-2
Γαβριηλίδης, Αθήνα, 5/2013
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 14.84 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
19 x 14 εκ, 127 γρ, 68 σελ.
Περιγραφή

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Γιώργο Κοζία για τα εξαιρετικά ποιήματα που μου εμπιστεύτηκε και τα οποία, σε συνδυασμό με τους στίχους του ιδιοφυούς William Blake, με ώθησαν να δημιουργήσω το έργο `Η γη τσακισμένο καράβι`. Σε αυτό το έργο, όπως και στο έργο `Ένας κόσμος χωρίς ταξιδιώτες`, προσπάθησα να προσεγγίσω την ουσία των πραγμάτων δίχως να έχω στο μυαλό μου καμία εκ των προτέρων φόρμα. Ό,τι απαιτούσε το κείμενο, ό,τι απαιτούσαν οι φράσεις, οι λέξεις, τα πρόσωπα, οι εικόνες, τα σύμβολα του ποιητή.
Είμαι ευτυχής και για έναν ακόμα λόγο. Ό,τι ήθελα να πω το απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο η Αγγελική Καθαρίου, τραγουδίστρια ανοιχτών οριζόντων και πάντα έτοιμη να αναμετρηθεί με ό,τι είναι ουσιαστικά νέο, η Νέλλη Σεμιτέκολο, που εδώ και σαράντα χρόνια είναι συνεχώς στην πρώτη γραμμή και στην οποία η ελληνική σύγχρονη μουσική οφείλει πολλά, η Ivona Glink, απίστευτη φλαουτίστρια σε όλα τα επίπεδα, και ο Δημήτρης Παπανικολάου, που στο στόμα του οι λέξεις αποκτούν με απόλυτη φυσικότητα το ακριβές βάρος που έχουν.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο και συναγωνιστή από τα παλιά Γιώργο Μονεμβασίτη. Είναι ο άνθρωπος που καταγράφει την πορεία της ελληνικής μουσικής στον Χρόνο με αντικειμενικότητα αλλά και με αγάπη.
Τελειώνοντας, ευχαριστώ τον Σάμη Γαβριηλίδη γιατί εξακολουθεί να μη χάνει το μεράκι του και να εκδίδει βιβλία κόντρα στο ρεύμα. Κόντρα στη βαρβαρότητα που μας πνίγει.
Το έργο μου `Η γη τσακισμένο καράβι` το αφιέρωσα στη Μελίνα Καρακώστα, σ` αυτό το ξαδελφάκι της Φρίντα Κάλο, όπως τη φώναζα, μια ονειροπόλα και παθιασμένη φίλη που μας συγκλόνισε φεύγοντας ξαφνικά πριν από πέντε χρόνια. Εγώ, σε Πείσμα του Πανδαμάτορα Χρόνου, θα τη θυμάμαι πάντα.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

-ΠΕΝΤΕ ΚΕΙΜΕΝΑ
Συγνώμη Κύριε Ντεμπυσσύ
Γράμμα στην αγαπημένη μου
Πώς η 'Πρώτη Μάρτη' έγινε 'Πρω-Μαρ'
[Γεννήθηκα στην Πάτρα...]
Μια νύχτα που άλλαξε τις ζωές μας
-ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Πρόλογος - ΓΙΩΡΓΟΣ Β. ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΗΣ
Ταξιδεύοντας με μουσική σ' έναν κόσμο χωρίς ταξιδιώτες - ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
Η γη τσακισμένο καράβι (2008)
Κόσμος χωρίς ταξιδιώτες (2007)
-Η ΓΗ ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΟ ΚΑΡΑΒΙ
Το ταξίδι του Βόυτσεκ (Γιώργος Κοζίας) Παλαιό γνωμικό (William Blake)
Το τραγούδι της σειρήνας (Γιώργος Κοζίας) Γέρασα στην αγάπη (William Blake)
Ρόδο μου κόκκινο (Γιώργος Κοζίας)
Στο Θεό (William Blake)
Η ρεβάνς (Γιώργος Κοζίας)
Παλαιό γνωμικό (William Blake)
Η επινόηση (Γιώργος Κοζίας)
-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΖΙΑΣ - ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ
Το ταξίδι του Βόυτσεκ
Miravalle
Τι κόσμος!
Το παιχνίδι της επιθυμίας
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ