Πατέρα Γκρέκο
Ιστορικό μυθιστόρημα
Εξαντλημένο
Μινώταυρος, Αθήνα, 8/2001
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 11.77 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 244 σελ.
Περιγραφή

Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ο γιος του Γιωργής Μανουήλ συλλαμβάνεται και κλείνεται στην εκκλησία του νοσοκομείου Ταβέρα στο Τολέδο. Εκεί, ανήμπορος να ολοκληρώσει μια μεγάλη παραγγελία από πίνακες και εικονοστάσια, ανακαλεί στη μνήμη του τη ζωή του πατέρα του.
Θυμάται τα χρόνια του Γκρέκο στη βενετοκρατούμενη γενέτειρά του, την Κρήτη, τα χρόνια στη Βενετία, όπου συμπλήρωσε τη ζωγραφική του παιδεία, τη διαμονή του στη Ρώμη και την εκδίωξή του από το παλάτι Φαρνέζε και, τέλος, τη ζωή του στην Ισπανία της Ιεράς Εξέτασης. Εκεί, ο Γκρέκο έρχεται αντιμέτωπος με το Μέγα Ιεροεξεταστή, τον άνθρωπο που προσπαθεί να αποδείξει ότι το έργο του είναι αιρετικό για να τον καταδικάσει και να τον στείλει στην πυρά... Τα όπλα που διέθετε ο πατέρας του, ήταν τα σύνεργα της τέχνης του...
Αυτός, όμως;
Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος περνάει όλη η ζωή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, οι προβληματισμοί του επάνω στην Τέχνη, οι διαμάχες του με την Καθολική Εκκλησία, ενώ, ταυτόχρονα, διαγράφεται ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2020-12-03 11:07:53