Πανόραμα ελλήνων ηθοποιών και σημαντικών παραστάσεων του 20ου αιώνα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7037-81-7
Καπόν, Αθήνα, 2006
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.21 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
25 x 27 εκ., 353 γρ., 56 σελ.
Περιγραφή

[...] Η τέχνη του ηθοποιού είναι να δημιουργεί μια ψευδαίσθηση, μια φαντασίωση με το σώμα του, τις κινήσεις του, τη φωνή του, το πνεύμα του, την έκφραση και ερμηνεία του να μεταφέρει στο κοινό ένα χαρακτήρα, μια δραματική δημιουργία. Με την αποδοχή του κοινού κατά τη διάρκεια της παράστασης, η φαντασίωση γίνεται πραγματικότητα και ο χαρακτήρας που υποδύεται ο ηθοποιός γίνεται αληθινός.
Κατά τον Στανισλάφκι, ο ηθοποιός ταυτίζεται με το ρόλο του και μετά την παράσταση η ερμηνεία του η ερμηνεία του χαράζεται στη μνήμη του κοινού. Κατά τον Μπρέχτ, ο ηθοποιός πρέπει να κρατά απόσταση από το ρόλο που υποδύεται. Δεν πρέπει να παρασύρει το θεατή στη μέθεξη και την ταύτιση με το χαρακτήρα που βλέπει επί σκηνής, αλλά οφείλει να τον οδηγήσει στην αντίληψη της βαθύτερης ουσίας του έργου, όπως την παρουσιάζει ο συγγραφέας. Η μπρεχτική αποστασιοποίηση βρίσκεται στον αντίποδα της στανισλαφσκικής ερμηνευτικής.
Ποια μέθοδο και σχολή θα ακολουθήσει ο ηθοποιός, αυτό εξαρτάται από το είδος ερμηνείας που θα επιλέξει ο σκηνοθέτης ανάλογα με το έργο που έχει να παρουσιάσει. Ο ηθοποιός πρέπει να είναι σε θέση να παίζει και με τους δύο τρόπους. [...]

(από τον πρόλογο)

ΙΔΡΥΜΑ «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ»
ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ
ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΑΡΧΙΑ ΚΥΒΕΛΗΣ - ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
ΕΛΕΝΗ Δ. ΓΟΥΛΗ
ΚΟΡΥΦΕΣ ΜΙΑΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ - ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ, ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ, ΚΩΜΕΙΔΥΛΛΙΟ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00