Παίρνοντας φωτιά
Πώς η μαγειρική μάς έκανε ανθρώπους
Catching Fire (τίτλος πρωτοτύπου)
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-410-605-9
Αβγό, Αθήνα, 5/2010
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 17.16 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 23 εκ., 489 γρ., 280 σελ.
Περιγραφή

Από τότε που ο Δαρβίνος έγραψε το έργο `Η καταγωγή του ανθρώπου`, η ύπαρξη του ανθρώπινου είδους έχει εξηγηθεί χάρη στην ιδιαίτερη ευφυΐα μας και την προσαρμοστικότητά μας. Στο `Παίρνοντας φωτιά`, ο διάσημος ειδικός στα πρωτεύοντα θηλαστικά Ρίτσαρντ Ράνγκεμ παρουσιάζει μια προκλητική εναλλακτική εξήγηση: η εξελικτική μας επιτυχία είναι αποτέλεσμα της μαγειρικής. Σε μια επαναστατική θεωρία για την καταγωγή μας, ο Ράνγκεμ αποδεικνύει ότι η μετάβαση από τα ωμά φαγητά στα μαγειρεμένα ήταν ο παράγοντας-κλειδί στην ανθρώπινη εξέλιξη. Η ανθρωπότητα ξεκίνησε όταν οι πρόγονοί μας ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τη φωτιά.
Όταν οι ανθρωπίδες πρόγονοί μας άρχισαν να μαγειρεύουν την τροφή τους, η ανθρώπινη πεπτική οδός μειώθηκε και ο εγκέφαλος αυξήθηκε. Ο χρόνος που χρειαζόταν μέχρι τότε για να μασηθεί η σκληρή ωμή τροφή, τώρα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το κυνήγι ή τη συντήρηση του καταυλισμού. Το μαγείρεμα έγινε η βάση για το γάμο, γέννησε την ιδέα της οικιακής οικονομίας και οδήγησε στον έμφυλο καταμερισμό της εργασίας. Ανιχνεύοντας τις σύγχρονες επιπτώσεις των τροφικών επιλογών των προγόνων μας, το `Παίρνοντας φωτιά` ρίχνει νέο φως στον τρόπο που γίναμε κοινωνικοί και ευφυείς.
Ένα βιβλίο που θα συναρπάσει και θα προβληματίσει όσους ενδιαφέρονται για την καταγωγή του ανθρώπινου είδους ή τις σύγχρονες διαιτητικές μας συνήθειες.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Εισαγωγή: Η θεωρία του μαγειρέματος
Προς αναζήτηση ωμοφάγων
Το σώμα του μάγειρα
Η ενεργειακή θεωρία του μαγειρέματος
Αρχίζοντας να μαγειρεύουμε
Τροφές για τον εγκέφαλο
Πώς το μαγείρεμα απελευθερώνει τον άνθρωπο
Ο έγγαμος μάγειρας
Η περιπέτεια του μάγειρα
Επίλογος: Ο άρτια ενημερωμένος μάγειρας
Σημειώσεις
Βιβλιογραφία
Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-09-01 13:12:14