Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια
Παγκόσμια μυθολογία
Επιμέλεια κειμένου: Ρούσσος, Ευάγγελος Ν., 1931-2016
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-213-162-6
Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα, 1989
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 44.80 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Δερματόδετο
24 x 30 εκ., 416 σελ.
τ. 25 από 30
Περιγραφή

Ο τόμος `Παγκόσμια Μυθολογία` αναφέρεται σ` έναν από τους πιο γοητευτικούς τομείς της εγκυκλοπαιδικής ύλης: στις μυθολογίες όλων των λαών της γης. Θεοί, ήρωες, μύθοι και παραδόσεις από τη Σκανδιναβία ως τη Νότια Αφρική και από τους Ινδιάνους της Αμερικής ως τους ιθαγενείς της Πολυνησίας, καθώς και το γνωσιολογικό υλικό των λεγόμενων `νεκρών θρησκειών`, παρουσιάζονται με γλαφυρότητα στα αλφαβητικά διατεταγμένα λήμματά του. Ιδιαίτερη βέβαια προσοχή έχει δοθεί στην πληρέστερη παρουσίαση του συναρπαστικού κόσμου της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
Για την πλούσια έγχρωμη εικονογράφηση του τόμου της `Παγκόσμιας Μυθολογίας` έγινε ειδική έρευνα σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές όλου του κόσμου για να εντοπιστούν και να επιλεγούν οι πιο κατάλληλες απεικονίσεις μυθικών μορφών και ενοτήτων. Αξίζει να τονιστεί ότι η εικονογράφηση αυτή δεν αποτελεί απλό διακοσμητικό στοιχείο του τόμου αλλά λειτουργεί επαγωγικά ως καλλιτεχνική τεκμηρίωση και συμπλήρωση του μύθου.
Ο τόμος `Παγκόσμια Μυθολογία` είναι ένας από τους τόμους της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ και απαρτίζει, μαζί με τους τόμους `Οι Θρησκείες` και `Φιλοσοφία και Κοινωνικές Επιστήμες`, την Ιστορία, τις Τέχνες και τα Γράμματα καθώς και το δεκάτομο `Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό` που περιέχει τις βιογραφίες δεκάδων χιλιάδων προσωπικοτήτων όλων των τομέων, από όλες τις χώρες και τις εποχές. Έτσι η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ καλύπτει όλους τους τομείς της παγκόσμιας γνώσης με έναν επαναστατικό στη σύλληψή του συνδυασμό θεματικής και αλφαβητικής διάταξης της ύλης, που προσφέρει μια συνολική θεώρηση της γενικότερης γνωστικής ενότητας -πράγμα ανέφικτο σε μια καθαρά αλφαβητική εγκυκλοπαίδεια- και συγχρόνως τη δυνατότητα άντλησης μιας ειδικότερης και συγκεκριμένης πληροφορίας, δυνατότητα που δεν παρέχεται στον χρήστη των καθαρά θεματικών εγκυκλοπαιδειών.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΚΔΟΣΕΩΣ: Κωνσταντίνος Τσάτσος (1899-1987), Παναγιώτης Κανελλόπουλος (1902-1986), Ελένη Ahrweiler-Γλύκατζη, Καίσαρ Αλεξόπουλος, Μανόλης Ανδρόνικος (1919-1992), Αλέξης Δημαράς, Αλέξανδρος Κοντόπουλος, Γεώργιος Κουμάντος, Γεώργιος Μυλωνάς (1898-1988), Μιχαήλ Σακελλαρίου, Παναγιώτης Τζώνος.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ: Ευάγγελος Ν. Ρούσσος
ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Αναστασίου Γιάννης, Durie-Loucas Evelyn, Κακριδής Φάνης Ι., Κεσίσογλου, Αλέξανδρος Ι., Λιβιεράτου Γεωργία, Λουκάς Ιωάννης,
Μεγαλομμάτης Κοσμάς, Oswald Renate, Παπαχατζής, Νικόλαος, Πετροπούλου Αγγελική, Potscher Walter, Ρούσσος Ευάγγελος Ν., Schwabl Hans, Semmlinger Lothar

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-08-25 12:10:27