Όψεις Αρμενικής τέχνης
Από τη συλλογή Καλφαγιάν: Περιοδική έκθεση 11 Ιουνίου - 10 Οκτωβρίου 2010: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια κειμένου: Χονδρογιάννης, Σταμάτης Κ.
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-89061-5-0
Kalfayan Galleries, Αθήνα, 11/2010
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 34.84 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
27 x 26 εκ, 1,447 γρ, 227 σελ.
Περιγραφή

Η μακραίωνη συνύπαρξη Ελλήνων και Αρμενίων στη Μικρά Ασία και η κοινή ιστορία των δύο λαών είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οδήγησαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής. Η συλλογή, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, εστιάζει στην αρμένικη τέχνη από τα τέλη του 16ου μέχρι τον 19ο αιώνα και αποτελείται από αντικείμενα εξαιρετικής σημασίας τόσο λόγω της σπανιότητάς τους όσο και της ιστορικής περιόδου στην οποία ανήκουν.

Τα πολιτιστικά επιτεύγματα των Αρμενίων κατά τη μεσαιωνική περίοδο, έχουν αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Η περίοδος όμως στην οποία ανήκουν τα αντικείμενα της συλλογής Καλφαγιάν αποτελεί μία από τις λιγότερο ερευνηθείσες περιόδους της αρμενικής ιστορίας και τέχνης. Η συλλογή τους περιλαμβάνει αντικείμενα τόσο εκκλησιαστικά όσο και κοσμικά. Τα αντικείμενα αυτά είτε κατασκευάστηκαν από Αρμένιους καλλιτέχνες και τεχνίτες, είτε ανήκαν σε Αρμένιους, όπως μαρτυρείται από τις επιγραφές τους. Πολλά από τα εκθέματα, σπάνια αντικείμενα ύψιστης καλλιτεχνικής σπουδαιότητας αλλά και απλά αντικείμενα, αποτελούν δωρεές σε εκκλησίες. Η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χειρόγραφα, υφάσματα, εξαιρετικά πορσελάνινα αντικείμενα από την Κίνα, κεραμικά Κιουτάχειας, διακοσμητικά καθώς και σπάνια εκκλησιαστικά και κοσμικά αντικείμενα μέσα από τα οποία αποκαλύπτονται ποικίλες πτυχές της αρμενικής ιστορίας. Η περίοδος της αρμενικής τέχνης, που θα παρουσιασθεί στην έκθεση, συμπίπτει με τη δική μας μεταβυζαντινή και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς παρουσιάζει, ισχυρές επιρροές από την ισλαμική τέχνη, αλλά και εν γένει την τέχνη της Ανατολής.

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού εκτίθεται μέρος της συλλογής Καλφαγιάν. Η έκθεση αποτελεί επιστέγασμα μακρόχρονης προσπάθειας και συνεργασίας. Σταδιακά τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν από το Λονδίνο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου πραγματοποιήθηκε η καταγραφή, φωτογράφηση και συντήρησή τους. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την έκθεση συνοδεύει ένας επιστημονικά άρτιος κατάλογος με στόχο να αποτελέσει χρήσιμο εγχειρίδιο για την περαιτέρω μελέτη της αρμενικής τέχνης.