Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Πελοπόννησσος στο στίβο της δόξας
Πανελλήνιοι και τοπικοί αγώνες. Αρχαίοι και σύγχρονοι ολυμπιονίκες
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-87674-2-3
Φηγός, Αθήνα, 2004
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 31.65 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
22 x 24 εκ, 746 γρ, 201 σελ.
Περιγραφή

Καμιά κοινωνία, από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας, δε βίωσε τόσο βαθιά τον αθλητισμό, όσο οι αρχαιοελληνικές κοινότητες. Σταδιακά δομήθηκε μια πλήρης πυραμίδα του αθλητικού φαινομένου: Στη βάση το γυμνάσιο και η παλαίστρα, στις πλευρές οι πολυάριθμοι τοπικοί αγώνες, ψηλότερα οι Πανελλήνιοι Αγώνες και στην κορυφή οι Ολυμπιάδες. Το σχήμα αυτό λειτούργησε συγκροτημένα για πολλούς αιώνες και με τους πιο πλούσιους καρπούς στην Πελοπόννησο.
Η μελέτη του αγωνιστικού φαινομένου αποτελεί κλειδί για την κατανόηση του ζην κατά τον αρχαιοελληνικό τρόπο. Το βιβλίο αυτό μας ταξιδεύει στον γοητευτικό κόσμου του αγώνα στην Πελοπόννησο, περιδιαβαίνοντας όλη την αθλητική πυραμίδα: Από τη θεϊκή Ολυμπία και τις άλλες πανελλήνιες γιορτές, έως τις πιο μικρές κώμες και τους τοπικούς αγώνες τους. Ξετυλίγει το κουβάρι του υπέροχου αγωνιστικού παρελθόντος της Πελοποννήσου, στο οποίο συνυπάρχουν άγνωστες συνταρακτικές διηγήσεις για αρχαίους ολυμπιονίκες, μύθοι για θεούς και ήρωες μικρών και μεγάλων ιερών, η ίδια η ιστορία της Πελοποννήσου νομό με νομό, πόλη με πόλη, μέχρι και χωριά με ξεχωριστό αθλητικό παρελθόν.
Η περιήγηση συνεχίζεται στα στάδια της σύγχρονης εποχής, όπου πολυάριθμοι Πελοποννήσιοι ολυμπιονίκες έγραψαν σελίδες δόξας.