Οι μεγάλοι φωτογράφοι του Magnum Photos: Steve McCurry
Μαρτυρίες και εικόνες της εποχής μας
Φωτογράφος: McCurry, Steve
Επιμέλεια κειμένου: Daho, Marta
Επιμέλεια σειράς: Viganò, Gualtiero
Εξαντλημένο
Hachette, Αθήνα, 5/2008
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ιταλική
€ 9.11 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
22 x 25 εκ., 275 γρ., 48 σελ.
Περιγραφή

"Αναζητώ την αφύλακτη στιγμή, το απόσταγμα ψυχής που αναδύεται, την εμπειρία που είναι χαραγμένη στο πρόσωπο ενός ατόμου.

Μετά το Αφγανιστάν, φωτογράφισα συγκρούσεις σε άλλα μέρη του κόσμου, αν και γενικά παραμένω προσκολλημένος στην Ασία. Είναι ένας κόσμος που μου προκαλεί μια ακατανίκητη σαγήνη. Ακόμα και χωρίς τη φωτογραφική μηχανή. Απλά, μου αρέσουν τα άτομα και ο πολιτισμός. Με γοητεύει ο βουδισμός, έτσι καταλήγω πάντα σε μέρη όπως η Βιρμανία, η Καμπότζη και το Θιβέτ. Έχω τόσα πολλά σχέδια για την Ασία, που θα μπορούσα να περάσω άλλα 10 ή 20 χρόνια μόνο και μόνο για να ολοκληρώσω αυτά που έχω ήδη αρχίσει.

Κυρίως, θρέφομαι με τα χρώματα της Ασίας: σκούρα χέννα, σφυρήλατο χρυσάφι, κάρυ και σαφράν, το έντονο μαύρο της λάκας και την καλυμμένη αποσύνθεση του χρώματος. Τώρα που το σκέφτομαι, καταλαβαίνω ότι είναι το παλλόμενο χρώμα της Ασίας που μου έμαθε να βλέπω και να γράφω με το φως. [...]

Περνάω πολύ χρόνο κοιτάζοντας πρόσωπα και πρόσωπα και τα πρόσωπα φαίνεται να διηγούνται μια ιστορία. Όταν σε ένα πρόσωπο έχει χαραχθεί κάτι από την εμπειρία της ζωής, ξέρω ότι η φωτογραφία που ετοιμάζομαι να τραβήξω αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερο από μια απλή στιγμή. Ξέρω ότι εδώ υπάρχει μια ιστορία. [...]

Εάν θα έπρεπε να σταματήσω να φωτογραφίζω, νομίζω ότι θα συνέχιζα να ταξιδεύω. Είναι σαν να διασταυρώνεται το ταξίδι με την φωτογραφία. Και με γοητεύουν και τα δύο. Εάν δεν είχα αφιερωθεί στη φωτογραφία, θα ήμουν ένας επαγγελματίας νομάς."


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:27:34