Οι δρόμοι του Νέστορ Μαχνό
Κυκλοφορεί
Βαβυλωνία, Θεσσαλονίκη, 10/2008
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ουκρανική
€ 15.21 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 797 γρ., 463 σελ.
τ. 2 από 2
Περιγραφή

...Όσο τα μεταρρυθμιστικά κινήματα της Ευρώπης και της Αμερικής ρύθμιζαν τις σχέσεις μεταξύ της Ελευθερίας και της Ιδιοκτησίας, το κάρο της ρωσικής ιστορίας περιπλανιόταν στο λαβύρινθο της δουλοπαροικίας στην αχανή αυτοκρατορία. Και όταν τα ψωράλογα Φτώχια και Οργή έβγαλαν το μισοδιαλυμένο κάρο στο λασπωμένο δρόμο της επανάστασης, απειλητικός προάγγελος της αρχέγονης εξέγερσης ήχησε το κάλεσμα: "Γη και Ελευθερία!".

Στην απεραντοσύνη αυτού του συνθήματος βρίσκεται η αρχή και το τέλος της Ρωσικής Επανάστασης. Ο Οκτώβρης, έζεψε τα ψωράλογα με το σίδηρο της κομματικής πειθαρχίας, έσυρε το ρωσικό κάρο στις ράγες του πολεμικού κομμουνισμού και του έδωσε μια σπρωξιά. "Εμπρός για το φωτεινό μέλλον!".

Ομως στο μακρινό από κομματικά κέντρα Γκουλάι Πόλε, ο άνεμος είχε ήδη ανοίξει τις χαίτες των αλόγων των αγροτών, στη στέπα της Ταυρίδας είχαν ήδη ξεχυθεί οι μαχνοβίτικες άμαξες σπέρνοντας θάνατο... και ελπίδα. "Γη και Ελευθερία!".

Και η Ουκρανική Δημοκρατία με την ξιφολόγχη των Αυστριακών, και η μπολσεβίκικη σοσιαλιστική πειθαρχία με το περίστροφο της Τσε Κα, και η Μεγάλη Λευκή Υπόθεση με το μαστίγιο του τσιφλικά έφερναν μαζί τους αλυσίδες και ταπείνωση, επιβουλεύονταν και τη Γη και την Ελευθερία.

Και πετώντας τα πολύχρωμα ψέματα και αδικίες η εξεγερμένη μαχνοβτσίνα σήκωσε το μαύρο λάβαρο της Αναρχίας.

Το Γκουλάι Πόλε ήταν μια μικρή χώρα της στέπας που μέσα στις συνθήκες αδελφοκτόνου πολέμου και της γενικής πολιτισμικής παράλυσης, αποκρούοντας με πολυβόλα τις επιθέσεις του αδηφάγου κρατισμού, αγωνιζόταν με αυταπάρνηση για την αντιεξουσιαστική, αναρχική κοινωνία.

Ήταν χωρά φτωχή, με χαμηλή μόρφωση, γεμάτη μίσος και οκληρό τητα, όπως άλλωστε και αυτός ο πόλεμος. Ομως είχε μέοα της και τη μεγαλοψυχία των ανθρώπων που παλεύουν για την ανεξαρτησία τους, είχε το μεγαλείο των ανθρώπων του μόχθου που δεν θέλουν να είναι σκλάβοι, το μεγαλείο του Ανθρωπου που αγωνίζεται για Αξιοπρέπεια.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:27:33