Οι δουλειές του κ. Ιουλίου Καίσαρος
Μυθιστόρημα
Die Geschäfte des Herrn Julius Cäsar (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-218-585-8
Κριτική, Αθήνα, 6/2008
2η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γερμανική
€ 14.93 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 338 γρ., 312 σελ.
Περιγραφή

Ένας νεαρός αριστοκράτης που διψά για το χρήμα εμφανίζεται με τη δημοκρατική παράταξη στην πολιτική ζωή της Ρώμης πιστεύοντας ότι είναι πιο `προσοδοφόρα`. Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ είναι αποφασισμένος να αναρριχηθεί και να παραμείνει στην εξουσία: ευφυής, αδίστακτος, έτοιμος να δωροδοκηθεί και να δωροδοκήσει, εξαπατά φίλους, συμμαχεί με αντιπάλους, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πλουτίσει και να διακριθεί.
Πομπήιος, Κάτων, Κικέρωνας, Γράκχοι και Κατιλίνας -ο Μπρεχτ σμιλεύει δεξιοτεχνικά τα πορτρέτα των ηρώων του με φόντο την αρχαία Ρώμη σε όλο της το μεγαλείο. Κλίκες, μίζες από την οικοδομική ανάπτυξη της πόλης, ανίερες συμμαχίες και παρασκήνιο φέρνουν στο μυαλό του αναγνώστη τη σύγχρονη πραγματικότητα της αδιαφάνειας και της διαπλοκής.
Η Ρώμη είναι μονάχα το σκηνικό. Ο Μπρεχτ το χρησιμοποιεί για να σατιρίσει την πολιτική και τους πολιτικούς σ` ένα μυθιστόρημα όλο ζωή, όπου η ιστορική ακρίβεια συνδυάζεται με την ευρηματικότητα του συγγραφέα.
Οι εξεγέρσεις του όχλου και οι οδομαχίες, η εξωφρενική πολυτέλεια των αρχοντικών και η αδυσώπητη σύγκρουση συμφερόντων συνθέτουν τη διαχρονική και επαναλαμβανόμενη κατάσταση του `δημοκρατικού` πολιτεύματος.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
Η καριέρα ενός νεαρού αριστοκράτη
ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ:
Ο κύριός μας ο Κ.
ΤΡΙΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
Υποδειγματική διοίκηση μιας επαρχίας
ΤΕΤΑΡΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
Το τρικέφαλο τέρας

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:27:33