Οι απαρχές της μεταβίβασης και άλλα κείμενα
Envy and gratitude and other works, 1946-1963 (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-375-694-1
Μεταίχμιο, Αθήνα, 10/2004
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 12.17 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 255 γρ., 166 σελ.
Περιγραφή

Η σειρά `Ψυχαναλυτικοί συνειρμοί` θα αναπτυχθεί ακολουθώντας τον τρόπο του ελεύθερου συνειρμού ως προς την ίδια την ψυχανάλυση και τις έννοιές της, δηλαδή με την ελευθερία συνδέσεων που δεν είναι εμφανείς, αλλά ακολουθούν μια πορεία η οποία μόνο εκ των υστέρων γίνεται κατανοητή μαζί με τη διαδρομή της.
Ωστόσο προγραμματικά θα περιλαμβάνει αφενός ψυχαναλυτικά κείμενα ήδη κλασικά, που εδώ και καιρό θα ήταν καλό να τα είχε αναδεχθεί η ελληνική γλώσσα, ώστε να αφομοιωθούν από την ελληνική ψυχαναλυτική σκέψη, και αφετέρου κείμενα περισσότερο ή λιγότερο σύγχρονα που πήγαν ή πηγαίνουν πιο πέρα την ψυχαναλυτική θεωρία αποτελώντας αποκρυσταλλώσεις της κλινικής πράξης.
H σειρά απευθύνεται σε όλους όσοι, ειδικοί και μη, ενδιαφέρονται για την ψυχανάλυση, στο βαθμό που αυτή επηρέασε και επηρεάζει τη ζωή μας συμμετέχοντας κατά το μάλλον ή ήττον στη διαμόρφωση του πολιτισμού μέσα στον οποίο ζούμε και κινούμαστε.
`Μπορούμε να εκτιμήσουμε πλήρως το πόσο αλληλένδετες είναι οι θετικές και αρνητικές μεταβιβάσεις, μόνο αν διερευνήσουμε από τη μια την πρώιμη αλληλεπίδραση ανάμεσα σε αγάπη και μίσος και τον φαύλο κύκλο της επιθετικότητας, των αγχογόνων αισθημάτων ενοχής και της αυξανόμενης επιθετικότητας, καθώς και των διάφορων πλευρών των αντικειμένων προς τα οποία κατευθύνονται αυτά τα συγκρουόμενα αισθήματα και άγχη. Από την άλλη η διερεύνηση αυτών των πρώιμων διαδικασιών με έπεισε ότι η ανάλυση της αρνητικής μεταβίβασης, η οποία έτυχε σχετικά μικρής προσοχής στην ψυχαναλυτική τεχνική, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάλυση των βαθύτερων στρωμάτων του ψυχισμού. Η ανάλυση της αρνητικής και της θετικής μεταβίβασης καθώς και του πόσο είναι αλληλένδετες αποτελεί, όπως έχω υποστηρίξει εδώ και πολλά χρόνια, μιαν απαραίτητη αρχή για τη θεραπεία κάθε τύπου ασθενή, παιδιού και ενήλικα. Έχω υποστηρίξει αυτή την άποψη στα περισσότερα γραπτά μου από το 1927 και μετά`.
Στην παρούσα συλλογή άρθρων από την τελευταία περίοδο (1950-1960) του έργου της Melanie Klein αναπτύσσονται, εκτός από τη μεταβίβαση, ζητήματα όπως η έννοια της τοπικής, η γένεση του εγώ, η σχέση αντικειμένου σε αναφορά με το ναρκισσισμό, στην τελική επεξεργασία τους και μερικές φορές στην αναθεώρησή τους από τη συγγραφέα.
To βιβλίο συμπληρώνεται από εκτεταμένη εργοβιογραφία της Melanie Κlein καθώς και από τα σχόλια της στερεότυπης έκδοσης των γραπτών της συγγραφέα.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

MELANIE KLEIN, ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΡΜΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΜΙΑΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ
ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ
ΟΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟ
Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΈΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΩΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΒΙΟ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-01-23 11:21:42