Οι αγροτικές κατοικίες στην Εξωμεριά της Τήνου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-244-070-4
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 23.32 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
23 x 28 εκ., 1,573 γρ., 352 σελ.
Περιγραφή

Η αγροτική κατοικία της Τήνου είναι μια πρωτογενής, αρχέτυπη θα έλεγε κανείς, μορφή κατοικίας, που επιλύει με θαυμαστή λιτότητα και πληρότητα πρωταρχικές ανάγκες ζωής και απασχόλησης. Διαπνέεται από την έννοια της οικονομίας και αποτελεί τον κρίκο μιας οικολογικής αλυσίδας, τόσο στο χρονικό διάστημα που είναι ενεργή, "ζωντανή", καθώς γερνά, αλλά και όταν "πεθαίνει".
Η αγροτική κατοικία της Τήνου ήταν παλιότερα η πρώτη και μοναδική, και πιο πρόσφατα η δεύτερη, η εποχιακή κατοικία του κτηνοτρόφου ή καλλιεργητή, που βρίσκεται έξω και μακριά από τους οργανωμένους οικισμούς, μέσα στο χωράφι που καλλιεργεί ή όπου βόσκει το κοπάδι. Πρόκειται για ένα σύνολο εγκαταστάσεων, το οποίο, εκτός από το σπίτι - ένα μονόχωρο, προορισμένο για τη διαβίωση των ανθρώπων και μόνο -, περιλαμβάνει εγκαταστάσεις για την επεξεργασία της σοδειάς, όπως αλώνι, πατητήρι, ρακιζιό, αχυριώνα, αλλά και το στάβλισμα των ζώων, όπως αβοϊδόστο, περιστεριώνα, χοιροκάτωγο, κ.ά.
Πολυάριθμες οι αγροτικές κατοικίες και διάσπαρτες στα βουνά της Τήνου διαμορφώνουν, μαζί με τα αμέτρητα σκαλιά-άνδηρα, το "ανθρωπογενές", "χειροποίητο" φυσικό τοπίο του νησιού με σεβασμό για ό,τι τις περιβάλλει και ευαισθησία στον τρόπο με τον οποίο εντάσσονται στο άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-09-20 15:34:50