Ο Φρόυντ σε διακοπές: Τόμος ΙΙ: Μια διαταραχή της μνήμης
Freud on Holiday
Volume II: A Disturbance of Memory
Μετάφραση: Σκαμάγκα, Μαρία
Καλλιτέχνης: Kivland, Sharon
Εξώφυλλο/εικαστικό: Λιάλιος, Χρήστος
Επιμέλεια κειμένου: Σαρόγλου, Ελένη, εκδότρια
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-87354-9-1
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 20.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 23 εκ., 390 γρ., 181 σελ.
Περιγραφή

Η Σάρον Κίβλαντ (Sharon Kivland) είναι εικαστικός και συγγραφέας. Η δουλειά της μεταλλάσσεται παίρνοντας διάφορες μορφές, ενώ έχει παρουσιαστεί διεθνώς μέσα από εκθέσεις και δημοσιεύσεις.

Η καινούργια δουλειά της καλλιτέχνιδας είναι μια σειρά με γενικό τίτλο "Ο Φρόυντ σε διακοπές". Οι τέσσερις τόμοι της σειράς καταπιάνονται με την ιδιαίτερη σχέση που η καλλιτέχνιδα έχει αναπτύξει με το έργο του Σίγκμουντ Φρόυντ. Μέσα από φωτογραφίες και δοκίμια και με εργαλείο τη φαντασία, τα βιβλία της Κίβλαντ επιστρέφουν σε ταξίδια που ο Φρόυντ έκανε (ή ονειρεύτηκε να κάνει) σε τόπους αρχαιολογικής σημασίας ανά την Ευρώπη. Το συγκεκριμένο βιβλίο "Ο Φρόυντ σε διακοπές: μια διαταραχή της μνήμης: τόμος ΙΙ" (συνέχεια του τόμου: "Ο Φρόυντ ονειρεύεται τη Ρώμη: Ι: Διακοπές"), ανήκει στην κατηγορία των artists` books αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ταξιδιωτικό, ψυχολογικό (καλλιτεχνικό πείραμα με ποικιλία ψυχαναλυτικών ερμηνειών), καθώς και λογοτεχνικό (σύμφωνο με το περίτεχνο πρότυπο γραφής του Μπόρχες).

Όπως ο Σίγκμουντ Φρόυντ και ο αδελφός του, έτσι και η Σάρον Κίβλαντ με την αδελφή της κάνουν μαζί διακοπές κάθε χρόνο. Το 1904 ο ΣΦ και ο αδελφός του βρίσκονται στην Τεργέστη. Αποφασίζουν να κάνουν ένα ταξίδι ως την Κέρκυρα, αλλά ο οικοδεσπότης τους τούς λεει πως η ζέστη εκεί θα είναι αφόρητη και πως θα ήταν προτιμότερο να επισκεφτούν την Αθήνα. Παρόλο που η όποια αλλαγή στα σχέδιά τους μοιάζει αρχικά αδύνατη, καταφέρνουν τελικά να κλείσουν εισιτήρια για την Αθήνα. Όταν ο Φρόυντ φτάνει στην Αθήνα και στέκεται επάνω στον βράχο της Ακρόπολης, πιάνει τον εαυτό του να σκέφτεται: "Ώστε υπάρχουν πράγματι όλα αυτά- όπως ακριβώς μας τα μάθαιναν στο σχολείο!" Η έκπληξή του είναι διπλή -αφενός τον εκπλήσσει το γεγονός ότι κάτι απίστευτο υπάρχει στην πραγματικότητα, αφετέρου, το γεγονός ότι η ύπαρξη αυτή έχει αμφισβητηθεί. Στην πορεία του βιβλίου, η ΣΚ και η αδελφή της, συνοδευόμενες από τον γιο της πρώτης, ακολουθούν τα βήματα των αδελφών Φρόυντ στην Τεργέστη και την Αθήνα, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα και μια σειρά από άλλα ίχνη που συχνά τις βγάζουν από την πορεία τους: είναι τα ίχνη του Τζέιμς Τζόις, του Ζακ Ντεριντά, του Ίταλο Σβέβο, του μυθιστορηματικού Οδυσσέα. Στο βιβλίο, ο αναγνώστης θα συναντήσει φωτογραφίες και σχέδια αγνώστου προελεύσεως, περιγραφές φαγητών, τρένων και οικογενειακών ειδυλλίων.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:27:30