Ο πύργος των Καρπαθίων
Le chateau de Carpathes (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-203-142-1
Παπαδημητρίου, Αθήνα, 1992
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 9.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
14 x 21 εκ., 316 γρ., 205 σελ.
Περιγραφή

Ο `Πύργος των Καρπαθίων` εκυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 1892.
Απ` την αλληλογραφία όμως μεταξύ Ιουλίου Βερν και εκδότη, είναι φανερό πως γράφτηκε πριν από το θάνατο του Χετζέλ, που συνέβη το 1886.
Η πλοκή του έργου, που εξελίσσεται σε μια συναρπαστική σειρά από μυστηριώδη γεγονότα, που καθένα τους αφήνει πολλά ερωτηματικά στον αναγνώστη, - κι όλ` αυτά σε μια συννεφιασμένη ατμόσφαιρα, βαριά όπως και στα `Παραμύθια του Χόφμαν`, εφιαλτική σαν το `θρίλλερ` του `Ρολογά της Γενεύης` (Ι. Βερν - Έκδοση `Αστέρος` αρ. 5).
Απ` τα 1890, ο Βερν επέμενε να δεχτεί ο Χετζέλ υιός να δημοσιεύονται πρώτα σε επιφυλλίδα στον `Χρόνο` ή στην `Ιλλουστρασιόν` του Παρισιού, για ν` αποκομίζει περισσότερα κέρδη - αν και το ύψος των ποσοστών που έδινε ο εκδότης είχε ήδη ανεβεί πολύ, στα είκοσι πέντε χρόνια συνεργασίας με το λαοφιλή δημιουργό των `Παράξενων Ταξιδιών`. Η απαίτηση όμως αυτή ήταν δύσκολο να γίνει δεκτή, γιατί κάπως θα ζημίωνε τον εκδότη.
Ο Ιούλιος Βερν εργάστηκε πολύ κοπιαστικά, για να δώσει την τελευταία μορφή στον `Πύργο των Καρπαθίων`. Ακολουθούσε τη σοφή συμβουλή του γάλλου ποιητού Μπουαλώ στην `Ποιητική Τέχνη`: `Εκατό φορές να γράφετε και να ξαναγράφετε το κείμενό σας, χαρίζοντάς του ολοένα και πιότερη καλλιέπεια`.
Κι έγραψε στον Χετζέλ γιο: `... Σας έστειλα χθες την τρίτη διόρθωση με τις προσθήκες κι αλλαγές. Με απασχόλησε ολόκληρο οκταήμερο με δεκάωρη καθημερινή εργασία. Με συγχωρείτε που θα ζητήσω και μια τέταρτη διόρθωση, γιατί θέλω να δώσω σ` αυτό το κείμενό μου όσο μπορώ μεγαλύτερη τελειότητα`.

Το τηλεσκόπιο
Ο στοιχειωμένος Πύργος
Το Βερστ
Ο δασοφύλακας
Ο Πύργος του Σορτ
Μια εφιαλτική νύχτα
Αγωνία στο Βερστ
Ο κόμης Φραντς ντε Τέλεκ
Η Στίλλα
Ένα όμορφο όνειρο
Η Στίλλα ζωντανή
Ο Φραντς ντε Τέλεκ αιχμάλωτος
Αντιάμο μίο κουόρε
Απόπειρα διαφυγής
Το καταχθόνιο σχέδιο
Η Στίλλα χάνεται
Η αποκάλυψη του μυστηρίου
ΔΕΚΑ ΩΡΕΣ ΚΥΝΗΓΙ
Σατυρικό αυτοσχεδίασμα

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2022-09-27 09:43:24