Ο πόλεμος στη θάλασσα κατά την αρχαιότητα
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-9408-46-2
Περισκόπιο, Αθήνα, 2009
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 6.87 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
18 x 25 εκ., 344 γρ., 124 σελ.
Περιγραφή

"Ο Πόλεμος στη θάλασσα κατά την αρχαιότητα" αποτελεί το θέμα του νέου βιβλίου των "Θεματικών Συλλογών". Είναι κοινή η πεποίθηση ότι η ελληνική ιστορία συνδέεται αναπόσπαστα με τη θάλασσα. Δίκαια έχει επίσης υποστηριχθεί ότι η θάλασσα αποτελεί την "έδρα" των Ελλήνων στον πόλεμο, αφού στο υγρό στοιχείο επιτεύχθηκαν νίκες οι οποίες επέτρεψαν στον ελληνισμό να συνεχίσει την ιστορική του πορεία.

Πόσο σημαντικός ήταν ο στόλος του Μίνωα για τη δημιουργία της πρώτης αυτοκρατορίας στη Μεσόγειο; Πού και πότε ναυπηγήθηκε η πρώτη τριήρης, το πλοίο που κυριάρχησε για πολλούς αιώνες στις θαλάσσιες μάχες; Με ποιον τρόπο και κάτω από ποιες συνθήκες κωπηλατούσαν οι ερέτες στα ελληνικά πλοία; Γιατί το αθηναϊκό ναυτικό αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο της κυριαρχίας της Αθήνας; Ποιον ρόλο διαδραμάτισε το σπαρτιατικό ναυτικό σε μια πόλη που διακρινόταν για τον στρατό της; Ποια ήταν η συμβολή του ναυτικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην επική του εκστρατεία; Για ποιον λόγο η πεντήρης αντικατέστησε με την πάροδο του χρόνου το πλοίο-μύθο της εποχής, την τριήρη; Ποια ήταν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της "Συρακουσίας", του μεγαλύτερου πλοίου που κατασκευάστηκε στην αρχαιότητα;

Τα παραπάνω ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις σελίδες του συναρπαστικού αυτού βιβλίου. Τα αποκαλυπτικά κείμενα συνοδεύονται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, πρωτότυπους χάρτες, αναλυτικά σχεδιαγράμματα πλοίων και εξαιρετικές καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις πολεμιστών της περιόδου του διακεκριμένου εικονογράφου Johnny Shumate, δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να κατανοήσει πλήρως τη ρήση του Θουκυδίδη "Μέγα το της θαλάσσης κράτος".

ΜΙΝΩΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ - Ο ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΡΙΗΡΗΣ - ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
ΕΡΕΤΕΣ - Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΤΡΙΗΡΩΝ
ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ - Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ
ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ - ΤΟ «ΑΓΝΩΣΤΟ» ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ (8ος - 3ος ΑΙΩΝΑΣ π.Χ.)
ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΕ ΔΡΑΣΗ - Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ (334-331 π.Χ.)
ΠΕΝΤΗΡΗΣ - ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
«ΣΥΡΑΚΟΥΣΙΑ» - ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΑ Β΄

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-09-01 13:12:14